Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наша робота – фіксувати історію»

Олександр КЛИМЕНКО — про головні теми року
02 жовтня, 11:46

Військовий репортер газети Верховної Ради України «Голос України», володар «Золотого дня» 2015 року (за знімок «Союзник») і Гран-прі 2019 року (за серії «Життя Станиці Луганської» та «Снайпери»), лектор у Літній школі журналістики «Дня»-2016 Олександр КЛИМЕНКО — з-поміж тих, чиї роботи щороку найчастіше відзначають відвідувачі наших фотовиставок. Можливо, секрет не лише у надзвичайній професійності (адже пан Олександр займається фотографією вже 45 років і понад 30 років працює фоторепортером), а й у правдивості та людяності його світлин, на яких він фіксує останні вже понад шість років реалії та героїв російсько-української війни, багатьох з яких знає особисто і не перериває ці зв’язки.

«Вперше потрапив на війну 12 квітня 1992 року в Придністров’ї. В одному німецькому агентстві попросили з’їздити туди, я зробив це і потім почав так працювати», — розповідав пан Олександр «Дню» раніше. Він знімав війну в колишній Югославії, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Кот-д’Івуарі, Південному Судані і Демократичній Республіці Конго. 2014 року до переліку додалася рідна Україна.

«Є таке визначення — «військовий журналіст», яке мені не дуже подобається. Але доля змусила нас із колегами стати саме такими журналістами. Отже, це наша війна, і нікуди ми не можемо від неї дітись і сховатись. Наші фотографії, телерепортажі, нариси — те, що залишається в історії», — таким переконанням Олександр Клименко ділився 2017 року і так він вважає і зараз.

Ми поцікавилися в пана Олександра, як минає його рік і як на нього вплинув коронавірусний карантин.

— Загалом рік минає нормально. Хоча, звичайно, пандемія вплинула так, як на всіх. Починаючи з березня, у квітні всі сиділи вдома налякані, поїзди не ходили, їздити нікуди не можна було... За цей час я трошки знімав Київ, як минає цей карантин, не ходить метро...

Можливо, в мене рік був не зовсім вдалий. Але щось було. Будемо рахувати новий рік від часу попередньої фотовиставки «Дня», то за цей час я знімав розведення військ наприкінці осені минулого року, зокрема і командира 128-ї бригади Євгена Коростильова, який, на жаль, невдовзі після цього отримав важке поранення, підірвавшись на міні на передовій, і помер у госпіталі. Моє фото його з розведення військ дуже розійшлося.

Недавно теж їздив на схід, був у Маріуполі. Дещо знімав. Війна зараз така, ви знаєте: всі сидять, щось чекають, коли стріляють — не відповідають. Я розмовляв з військовиками — офіцерами, солдатами — більшість із них не вірять у перемир’я, не вірять у те, що може закінчитися війна. Врешті там я не відчув цього коронавірусу, всі працюють, можливо, впливає, що там такий замкнутий простір, немає зайвих контактів.

У мене є улюблена фраза: не задокументована історія — незадовільна історія. Ця фраза не моя, когось із великих. Наша робота — фіксувати історію. Звісно, пандемія коронавірусу — це подія в історії людства, страшна подія і дуже значуща. Значущіша, ніж усі війни, можна вважати це якоюсь світовою війною. Я дуже поважаю тих, хто робить спеціальні репортажі, ходить у лікарні...

КОХАННЯ ОН-ЛАЙН

Тож, звісно, головна подія року — це коронавірус. Це як наприклад чума сімнадцятого століття, яку згадують досі. Мені здається, так і з коронавірусом.

Але навіть якщо не відбувається якихось, можливо, великих подій, ти все рівно щось знімаєш і, можливо, якісь буденні фото теж важливі. Не обов’язково це має бути якась суперподія.

Чи заступив, на ваш погляд,  коронавірус тему війни?

— Так, заступив. Хоча для України все-таки головною подією залишається російська агресія  і наша боротьба за незалежність від Росії, яка триває вже тисячоліття.

ВЕРЕСЕНЬ 2020 РОКУ. ВІЙНА ТРИВАЄ. ВІДПОЧИНОК

Цьогорічний фотоконкурс «Дня» ми визначили як «антидот», своєрідні суспільні ліки «і від вірусу, і від нерозумної політики, і від життєвих проблем, які пов’язані з обставинами цього року». Що для вас є таким «антидотом»?

— Фотоконкурс газети «День» — це привід підбити підсумки, що ти зробив за рік, і це дуже добре.

А розрада — це життя. Знаходити розраду в кожній хвилині свого існування. Скрізь можна знайти розраду. Наприклад, це споглядання квітів, неба, сонця, зір, води, повітря, лісу...

Нагадаємо, редакція чекає на фотороботи фотомайстрів і аматорів до 18 жовтня!


УМОВИ КОНКУРСУ

НОМІНАЦІЇ

1. Український світ

2. Політика

3. Фото з історією

4. Світ очима дітей

(до 18 років, участь для дітей безкоштовна)

* Зарахування фотографій до певної номінації здійснює журі конкурсу.

Три прості кроки для участі:

• Зробіть внесок у розмірі 200 грн* (він спрямований на покриття організаційних витрат: друк з метою відбору робіт, оформлення)

• Заповніть онлайн-анкету учасника

• Додайте конкурсні світлини в електронному вигляді та копію квитанції про оплату внеску

*Для економії ваших коштів на друк кожної світлини у форматі A3 ми започаткували загальний внесок і беремо на себе цей обов’язок.

Способи оплати внеску:

•  Картами VISA, MasterCard в інтернет-магазині «Дня» (зробити скриншот екрану завершеної операції оплати в системі «Platon»);

•  Через будь-яке банківське відділення або інтернет-банкінг (квитанція з реквізитами)

•  У редакції газети «День» за адресою м. Київ, проспект Перемоги, 121д (заздалегідь зателефонуйте та домовтеся про візит!)

Реквізити

•  Одержувач: ТОВ «Українська прес-група»

•  Код одержувача (ЗКПО): 24249388

•  р/р: UA32 3808 0500 0000 0026 0074 78064 у АТ «Райффайзен Банк «Аваль»

•  МФО: 380805,

•  ІПН:  242493826548

•  Ім’я платника: вкажіть ваші прізвище, ім’я, по батькові

•  Призначення платежу: Внесок для участі в 22-му фотоконкурсі газети «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати