Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Клятві репортера» – 10 років

Олена ФІБІХ: «Ми розуміємо всю відповідальність обраної професії»
25 липня, 09:43

«Я— випускник Коледжу преси та телебачення — добровільно вступив до лав працівників інформаційної діяльності та віднині урочисто клянусь дотримуватися всіх принципів професійної етики», — випускники Коледжу преси та телебачення дали «Клятву репортера». І так — 10 років поспіль. Нагадаємо, що 2004 року в період темників та складної політичної ситуації в Україні студенти випускного курсу Коледжу преси та телебачення виступили з ініціативою створення клятви репортера.

«Для мене, як для керівника Коледжу преси та телебачення, ініціатива студентів в 2004 році була несподіванкою. Звичайно, я знав, що всі студенти, які в нас навчаються, розуміють всю відповідальність журналістів перед суспільством, спілкуванню з цієї теми ми присвячуємо багато часу не тільки в аудиторіях, але й поза ними. Але те, що наші студенти вирішили ось таким чином показати свою свідомість щодо журналістської діяльності, певною мірою навіть нагадати старшим колегам про головні принципи діяльності журналіста, — це мене приємно вразило. Кожного наступного року наші випускники приходили і казали: «Ми хочемо дати Клятву репортера». Ми нікого не змушуємо давати цю клятву, наші студенти приймають її свідомо і щиро. Саме тому мені ще більше приємно те, що вже десятий рік поспіль всі наші студенти знов дали Клятву репортера і ще раз показали суспільству, що вони розуміють, для чого йдуть у журналістику. На сьогоднішній день тільки випускники Коледжу преси та телебачення дають Клятву репортера, і мені приємно, що жодного з них не помітили в її порушенні», — зауважив Гліб ГОЛОВЧЕНКО, секретар НСЖУ, директор Коледжу преси та телебачення.

Олена Фібіх, випускниця 2004 року, пригадує: «З першого дня навчання в Коледжі преси та телебачення ми розуміли, що завдання журналіста — бути об’єктивним та неупередженим, що журналіст повинен надавати факти своїм глядачам, слухачам, читачам. Ці складові діяльності журналіста були невід’ємною частиною нашого розуміння роботи журналіста. Те, що ми бачили 2004 року в діяльності наших колег — це була не журналістика, це була агітація та пропаганда. Суспільство переставало вірити журналістам та засобам масової інформації. Ми хотіли повернути довіру суспільства до нашої професії. Тому виникла ідея створення Клятви репортера. Ми хотіли публічно заявити про те, що розуміємо всю нашу відповідальність перед суспільством, що ми працюватимемо відповідно до засад журналістської етики та відстоюватимемо інтереси наших глядачів, слухачів, читачів. І нам, випускникам 2004 року, дуже приємно, що випускники наступних років продовжують давати цю клятву».

Сьогодні, через 10 років після впровадження клятви, молоді журналісти також залюбки її складають. Альона Фучило, випускниця Коледжу преси та телебачення 2014 року: «Клятва репортера є важливим елементом для справжнього журналіста. Саме ця клятва дає змогу випускнику Коледжу преси та телебачення, виходячи в світ професійної журналістики, пам’ятати про те, що потрібного казати правду, дотримуватися законодавства України та мати совість. Я вважаю, що випускники, які дають Клятву репортера, ніколи не порушать професійні норми етики та казатимуть завжди правду, доноситимуть достовірну інформації до свого читача, глядача та слухача. Давши клятву репортера, я вірно служитиму суспільству».

Варто відзначити, що випускники Коледжу преси та телебачення не тільки мають високий моральний рівень, але й високий рівень професійної підготовки. Кращі студенти мають у своєму доробку публікації у всеукраїнській газеті «День», понад 170 телевізійних сюжетів, прямі ефіри на телеканалі «ТАК TV», участь у телемарафонах «Миколаївщина — територія чесних виборів» та ін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати