Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гра в ляльки - це серйозно

15 серпня, 00:00

На Дніпропетровське ТБ повертаються лялькові програми для дітей

Середній рецепт виготовлення дитячої телепрограми сьогодні простий, як рецепт салату: беремо мультики, краще - імпортні, дрібно-дрібно ріжемо, додаємо бадьоренької музички за смаком, приправляємо у міру сюсюкаючим текстом - і готово! Подавати в ефір у "дитячий час", прикрасивши гарненькими дитячими личками (або - як гарнір до залежалого мультсеріалу)...

Але коли діти починають писати у "свою" програму листи, дорослим доводиться забути про середні рецепти...

Програма "Повернення до казки" починалася 2 роки тому в Дніпропетровську з ідеї, загалом, нескладної: юна телекомпанія "Приват ТВ Дніпро" шукала способу адаптації у своєму ефірі (тоді тільки-то отриманому) старих добрих кіноказок для дітей. Горіла лампа на столі, заваленому книжками. І сидів за столом трохи старомодний мудрий кіновіслючок, котрий знав усі казки на світі... Він народився з поєднання чарівної ляльки художника Віктора Нікітіна, акторської майстерності й голосу чудового лялькаря-фахівця Михайла Овсяникова, творчого ризику телережисера Юрія Тура... І ще - жевріла у всіх його "батьків" потаємна мрія хоча б на екрані продовжити те особливе казкове життя, котре у колишні часи вирізняло Дніпропетровський театр ляльок під керівництвом Валерія Бугаєва (про гірку долю, котра призвела нині до недолугого об'єднання цього театру з ТЮГом під спільною вивіскою "Молодіжний музичний театр" вже згадувалося в одній з наших нещодавніх публікацій - Ред.). Свого часу, ще на початку 80-х, дніпропетровським лялькарям вдалося перенести на телеекран тендітного і тремкого "Маленького принца" - так, що народжений у театрі образ не стерся, не спростився у телеверсії, а набув у ній нової якості. Виставу неодноразово показали і на УТ, і на тодішньому загальносоюзному каналі. А отже, надія на те, що на Хрюші зі Степашкою розвиток жанру не завершився, - обгрунтована, і варто було ризикнути...

З перших же дитячих листів-відгуків з'ясувалося, що знову створений образ телеведучого несподівано заповнив ще одну "нішу". Виявилося, що у великому дефіциті нині... дідусі. Ті самі, котрі знають усе на світі і котрим не ліньки неквапом побалакати з онуками про всяку всячину. А потім з'явився ще один малюк Аж - мандрівник з далекої планети, і для нього, котрий задавав безліч запитань, довелося відкрити ще й "Школу Одного Учня" (Ш.О.У.).

У квітні минулого року на ІІІ відкритому фестивалі телевізійних програм "Українська перспектива-97" у Ялті програми "Повернення до казки" та "Ш.О.У." було названо найкращими програмами для дітей, вони здобули кришталевий приз і диплом... Особливо було відмічено професіоналізм і творче володіння телевізійною технологією режисера програми - Ернста Гранна.

До речі, фестивальний випуск "Повернення до казки", присвячений знайомству з Мумі-тролем, телеглядачі УТ-1 зможуть побачити на початку вересня у рамках преміального показу програм-призерів фестивалю "Українська перспектива".

Дніпропетровськ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати