Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жити наперекір усьому!

19 листопада, 00:00
НЕОНІЛА КРЮКОВА

У Національній філармонії відбувся вечір «Нілі Крюковій. До дня народження».

Митці, зокрема, Марія Стеф’юк, Анатолій Паламаренко, Діана Петриненко, тріо «Золоті ключі» (у складі Ніни Матвієнко, Валентини Ковальської, Марії Миколайчук), ансамблі «Рідні наспіви», «Дивограй», «Веселі музики» підтримали ідею музикантів Сергія й Ірини Грінченко організувати святковий концерт і в такий спосіб підтримати колегу.

Нагадаємо, Герой України, народна артистка України, шевченківський лауреат Неоніла Крюкова народилася 14 листопада 1943 року в с. Попівка на Кіровоградщині. Закінчивши Київський театральний інститут, працювала в Полтавському музично-драматичному театрі ім. М. Гоголя, Театрі «Слово» при Спілці письменників України. З 1975-го до 2006-го Неоніла Валеріївна — артистка Національної філармонії України, нині ж через важку травму хребта жінка в інвалідному візку...

Генеральний директор філармонії Дмитро Остапенко, відкриваючи вечір, зазначив, що Неоніла Крюкова дотепер є у штаті їхнього колективу, а її силі волі можна тільки дивуватися. Він нагадав, що актриса працювала в розмовному жанрі. Вона підготувала 17 сольних концертних програм за творами українських письменників (1980-го разом із бандуристкою Галиною Менкуш наважилася поставити моновиставу «Маруся Чурай» за забороненою тоді поемою Ліни Костенко). Поза тим, Неоніла Крюкова шанує й талант колег по цеху. Так, «Ярмарок» Остапа Вишні у виконанні Анатолія Паламаренка зігріває її душу й нині. На концерті перед читанням славетного твору Анатолій Несторович згадував: «Ми з Неонілою Крюковою були «льотчиками-випробовувачами» в Павла Глазового...», а по тому, схвильовано перериваючи оплески на свою адресу, виголосив зі сцени ще один твір — «Мова і язик».

Неоніла Крюкова — непересічна особистість. 1986-го вона однією з перших виступила в Чорнобилі перед ліквідаторами аварії на ЧАЕС, у жовтні 1990-го — приєдналася до «Революції на граніті» (студентського голодування на Майдані), 2004 р. — учасниця помаранчевої революції. Неоніла Валеріївна намагалася донести українське слово й дітям; її виступи пам’ятають у сотнях шкіл, куди філармонія направляла актрису з плановими виступами. 22 серпня 2008 року на своєму творчому вечорі вона майже впродовж двох годин (уже в інвалідному візку!) читала твори українських поетів і письменників.

Мирослава Барчук, журналіст і телеведуча «5 каналу», донька Неоніли Крюкової, яка того вечора була «очима й вухами артистки», дякуючи за тепло й увагу, зауважила: «Цей вечір — молитва за маму. Зазвичай до дня народження людини в церкві замовляють сороковуст, нині ж зі сцени пролунав «стовуст»...

Співачка Діана Петриненко призналася: «Ми товаришували родинами й обидві цінуємо ті особливі миті, які колись обопільно вирішили запам’ятати назавжди... Пригадую, як свого часу Неоніла Крюкова організувала концерти на підтримку легендарної «козачки» Раїси Кириченко, коли та хворіла»... Воістину, яку увагу до ближнього посієш, таку й пожнеш.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати