Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Я належу своєму народові, а моє мистецтво належить світові»

Виставка Адальберта Ерделі — у Києві
26 вересня, 10:39
ПЕЙЗАЖ З БУДИНКАМИ. 1930-ТІ РОКИ

Відчинивши двері галереї «Ню Арт» на вулиці Грушевського, опиняєшся у світі, що контрастує із центром політичного життя країни з його запеклими баталіями буквально за сто метрів від виставкових залів. Тут — спокій, тиша та зачарована краса на стінах: пейзажі українських гір та ланів, що належать пензлю видатного майстра Адальберта Ерделі.

Виставка, що відкрилася 20 вересня, входить до масштабного проекту галереї — «10 видатних художників України ХХ століття». Тут нагадують, що саме Адальберт Ерделі 1927 року разом зі своїм другом Йосипом Бокшаєм засновує Публічну школу малювання, що згодом стане основою «Закарпатської школи живопису». Як зазначає дослідник Олександр Гаврош у книзі «Таємниця Ерделі» (що побачила світ 2016 року), «свою творчість Ерделі називав експресивним реалізмом. Основоположними цінностями для себе вважав Бога, мистецтво, любов і нескінченність. Твердив: «Я належу своєму народові, а моє мистецтво належить світові». Одним із улюблених мотивів живопису була вода — символ краси, досконалості, життя на Землі...»

На жаль, звинувачений за радянських часів у «формалізмі» та «буржуазному естетизмі», майстер помер у віці 64 років (19 вересня 1955 року), так і не реалізувавши повною мірою свій величезний потенціал. Серед учнів Ерделі, нагадують у галереї, такі відомі художники, як Андрій Коцка, Адальберт Борецький, Ернест Контратович, Золтан Шолтес, Єлизавета Кремницька та інші.

БІДНІ ДІТИ. 1937 РІК

 

Чудові ліричні твори великого майстра з могутньою експресивною виразністю і глибиною не полишили й не полишають байдужими глядачів усіх поколінь.

«ХАТА»

 

Виставка триватиме до 20 жовтня. Вхід — вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати