Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Волію миру»

Українські митці Олег та Олександр Денисенки представили у Люксембурґу виставку-маніфест підтримки визвольної боротьби України
30 листопада, 19:20

Кілька днів тому, 23 грудня, у галереї у старовинному замку Беттембург на півдні Люксембурґу відкрили виставку двох знаних у світі львів'ян: володаря понад 40 мистецьких нагород, блискучого і неповторного художника, сенатора Римської академії сучасних мистецтв Олега Денисенка і кінорежисера, лауреата понад 30 міжнародних нагород та артвізіонера Олександра Денисенка.  

Колекція, презентована батьком і сином Денисенками, – це новий вид мистецтва – "гесографія", що є інноваційним поєднанням прийомів скульптури, гравюри та живопису. Варто додати, що на гесографію видано патент на винахід, що засвідчує знаковість події для світу мистецтва, адже гесографія є внеском українського мистецтва у розвиток світового.

Фото надан5

«У країні, яка історично завжди була посередником, стояла біля витоків Євросоюзу, Денисенки прагнуть донести до люксембурзької публіки не завжди комфортну істину: запорука миру у протистоянні з відвертим злом – це бути готовим дати відсіч», – зазначено в анонсі виставки. 

Фото надан5

Експозиція-маніфест «Волію миру» створена у співпраці Олега й Олександра Денисенків з люксембурзькою мисткинею Лідією Маркевич.

Українці вносять в ідейну основу виставки наратив супротиву злу й етики боротьби, а люксембурзька художниця органічно доповнює її емоційною чуттєвістю свого живопису. 

Фото надан5

Куратор показу – канцлер європейського ордену Гутенберга, президент Польської друкарської палати Яцек Кусьмерчик.

Український компонент виставки – "сучасний український епос". Це оповідь про одвічну боротьбу добра і зла. Світова публіка відчитує сюжети картин як алегорії боротьби України проти російського агресора, адже ця війна – це не просто війна в Україні, це війна світла і темряви.

Фото надан5

Внесок люксембурзької мисткині, "Епітафії та елегії", побудований на контрасті між трагедією воєнного досвіду і збереженням відчуття прекрасного. Навіть серед руйнування і смерті. Безодня війни, поля, залиті кров'ю, хліб, зрощений в тривозі... І поза тим земля пам'ятає, як творити життя, і рано чи пізно його відродить. Серед згарищ ми й далі плекаємо троянди.

Фото надан5

"Митці представляють три країни, три різні підмурівки родинних і культурних традицій та зустрічаються у місці, яке своєю віковою історією, світлом, пейзажем за вікнами, скромністю і гордістю обіймає їх дискурс і разом з ними звертається до відвідувачів: «Ми усі воліємо миру». Не лише представлені роботи, але й місця, з якими пов'язані творці, мають у своїй історії схоже послання», – зазначив на відкритті експозиції  Яцек Кусьмерчик. І додав, що Люксембурґ, де живе і працює Лідія Маркевич, надав приголомшеному другою світовою війною континенту можливість на безпечне існування в достатку, співтворюючи Європейський Союз. Польща, звідки походить Лідія, досвідчивши жорстокість майже всіх європейських конфліктів, опинившись в 1980 роках під залізними оковами радянського режиму, довела до його падіння. Львів, місто, де живуть і працюють Олександр і Олег Денисенки, було століттями прикладом безпечного співіснування багатьох націй, культур і релігій. І, нарешті, Україна, батьківщина сина і батька Денисенків, героїчно захищає своє право на свободу від темної сили путінської агресії та безумства.

Варто додати, що виставка «Волію миру»  має благодійну складову – частину зібраних коштів буде спрямовано на підтримку визвольної боротьби України. Про це «Дню» розповів Олександр Денисенко.

Подія триватиме до 3 грудня 2023 року. Відвідати виставку можна за адресою: Galerie d'art Maggy Stein du Château de Bettembourg à Luxembourg 13. 

Довідково про митців:

Олег Денисенко – український художник, що здобув світове визнання. Володар понад 40 міжнародних нагород. Дійсний член Академічного сенату Римської академії сучасних мистецтв. Суть генія Олега Денисенка в ре-комбінуванні класичних тем, великій увазі до деталей, скрупульозності виконання та винайденні нових технік художнього виразу. Твори Олега Денисенка є в колекціях Королівського Палацу у Стокгольмі, Королівській академії у Лондоні, будинку Альбрехта Дюрера у Нюрнберзі, культових музеях світу, публічних та приватних колекціях.

Олександр Денисенко – кінорежисер, артвізіонер, співавтор гесографії. Олександр лауреат 30+ міжнародних нагород; учень й асистент володаря “Оскара” – Анджея Вайди. Олександр своїми проектами прагне кинути виклик статусу кво. Фільм Олександра Wonderwall, який здобув гучне світове визнання, переосмислює тему Чорнобиля з емоційно нової точки зору – без стереотипного домінування страху й тривоги. Опираючись на набутий творчий досвід, Олександр втілює свої ідеали, творячи візію стилю життя, де ви проявляєте себе через мистецтво: прочитуючи мудрість століть – спрямовуєте хід сучасності.

Тетяна Козирєва, Львів

Фото «Дню» надав Олександр Денисенко (автор світлин – Malgo Skwara)

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати