Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінницький художник Володимир Козюк зініціював мистецьку течію, яка вже об’єднала понад 250 митців з 27 країн світу

03 серпня, 13:43

«Мистецтво через усвідомлення» – таку назву має нова мистецька течія, яку започаткував Народний художник України Володимир Козюк. Її мета об’єднати митців у світі задля єдиної мети – творити мистецтво, яке породжуватиме усвідомлення ідентичності, сили та краси української культури, а також демонструватиме єдність на всіх фронтах у боротьбі за Україну. На сьогодні до течії вже приєдналося більше 250 художників з 27-ти країн світу. Це люди, як каже Володимир Козюк, які готові змінювати мистецтво і його розвиток загалом.

«Моя мета розставити нові пріоритети в мистецтві України і світу. Тому течія «Мистецтво через усвідомлення» дозволяє митцям творити за власними правилами, без жодних обмежень. Головна ідея їхньої творчості має полягати в тому, щоб показати: хто ми є? куди ми йдемо? для чого ми це робимо?.. Погодьтеся з часів Малевича чогось особливо нового не було. Звичайно, завжди був хтось, щось, відбувалися явища, люди як явища, люди як легенди. До прикладу, як наш Великий Іван Марчук. Він, до речі, став обличчям нової течії, – розповідає Володимир Козюк. – Ми збережемо все, що було, але змінимо принципи старого світу і створимо платформу, яка сформує потік коштів на розвиток мистецтва. Вони підуть на сім’ї загиблих воїнів, на потреби поранених та на багато інших потрібних і корисних справ. Адже після Перемоги потрібно буде багато всього робити, – мабуть упродовж усього життя».

Фото надан5

Ідея започаткувати нову мистецьку течію народилася у художника ще минулого року на презентації його виставки «Код нації» в Шевченковому Університеті. Саме тоді заклад зазнав ворожого обстрілу. Відтак, експозиція з трипільськими і скіфськими мотивами, які асимілювалися з  культурою сьогодення через взаємодію з вишивкою, керамікою, писанкарством, була представлена у приміщенні без світла і тепла. Але з вогнем у серці, відзначає Володимир. Тоді він зрозумів, що завтра ворожа ракета може влучити і у його будинок, чи будь-кого з нас, а тому треба об’єднати митців, котрі усвідомлюють реалії нашого життя, усвідомлюють, що таке Україна і що вона для них означає.

«Початок відбувся. У Дюссельдорфі (Німеччина) нещодавно зібралися провідні художники з чотирьох європейських країн, щоб створити картину на підтримку України та проголосити новий напрямок світового мистецтва «Art through Awareness»: «Мистецтво через усвідомлення». Це був безпрецедентний випадок, коли провідні митці з різних країн об’єднуються заради однієї ідеї, – продовжує Володимир Козюк. – Ви тільки уявіть: Ульріке Боленц, художниця Академії мистецтв Касселя (Бельгія); Бернд Шварцер - німецький художник (Німеччина); Анна Татарчик (Польща) та Івона Малевич, куратор мистецьких проектів, представник родини Казімежа Малевича (Польща) та я – усі разом ми творили картину, яку незабаром виставлять на аукціоні в Австрії та продадуть на підтримку дітей України. Це і є «Мистецтво через усвідомлення», коли твориться не заради  меркантильних інтересів, а з метою допомогти своїй крані. І це головний фактор, який об’єднує усіх учасників нової течії».

Фото надан5

Попереду ще багато роботи, визнає Володимир Козюк. За його словами, він не прагне виставляти якість часові рамки в реалізації задумів, бо течія це не тимчасовий проєкт, відтак долучитися до неї можуть усі охочі, хто живе у серці з Україною. Для цього достатньо зв’язатися з Володимиром через його сторінки у соціальних мережах. Найближчим часом художник планує організувати перформанс, на якому презентує учасників течії. Потім для них буде проводити різні проєкти, які дозволять пропагувати українське мистецтво у світі. Також на підтримку митців відбуватимуться пленери та мистецькі резиденції. А оскільки до наглядової ради течії, увійшли галеристи та директори музеїв, то художників запрошуватимуть до участі у мистецьких заходах різних рівнів.

Більше деталей на Фейсбук-сторінці Володимира Козюка: https://www.facebook.com/vladimir.koziuk

Олеся ШУТКЕВИЧ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати