Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Український натюрморт»

Під такою назвою в Києві представлено великий дослідницький міжмузейний проект
01 серпня, 17:57
ОЛЕНА ПРИДУВАЛОВА. СЕРІЯ «ВИПАДКОВІ ІНТЕР’ЄРИ» / ФОТОРЕПРОДУКЦІЯ МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Організаторами цього заходу є «Інститут проблем сучасного мистецтва» та «Карась Галерея». У експозиції представлені роботи зі збірок 10 мистецьких закладів із Києва, Львова, Харкова та Одеси.

Сучасний український натюрморт, з одного боку, зберігає самобутність традиції, з іншого — поєднує її з світовими художніми практиками, втілюючи у нових естетичних образах і формах розкутого експерименту.

У перекладі з французької мови натюрморт означає «мертва природа» (nature morte). Проте це лише дослівний переклад. Насправді ж натюрморт — це зображення нерухомих, застиглих предметів (квітів, овочів, фруктів, меблів, килимів тощо). Нагадаємо, перші натюрморти зустрічаються на фресках Стародавньої Греції та Риму, а в  українських майстрів пензля — своє, унікальне бачення його величності натюрморт!

— Нині на вернісажі, який представлений в Інституті проблем сучасного мистецтва можна побачити роботи більше ніж 60-ти українських художників, які були написані з середини 1990-х і до сьогодення, — розказав «Дню» координатор проекту Владислав ТУЗОВ. — Велику цікавість викликають натюрморти таких знаних майстрів, як Олександр Ройтбурд, Віктор Сидоренко, Олег Тистол, Ігор Коновалов та інші. Хочу зауважити, що цей проект має дослідницьку складову, аби зібрати та проаналізувати найбільшу кількість творів, які створені у жанрі натюрморту за всю історію українського мистецтва! Метою проекту є знаходження певної формули українського натюрморту, як феномену української самоідентифікації, адже натюрморт це перш за все логіка розміщення об’єктів на площині — їх композиція... Практично кожен художник починав свою творчість із натюрморту, але з часом митці шукають інші форми свого самовираження...

У виставці беруть участь: Інститут проблем сучасного мистецтва, Національний музей «Київська картинна галерея», Національний художній музей України, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Одеський художній музей, Харківська муніципальна галерея, Арт-галерея «Дзиґа», NT Art gallery, «Карась Галерея» і Фонд культурних ініціатив «ArtHuss».

До речі, нині у Національному  центрі народної культури «Музей Івана Гончара» представлена виставка «Українська народна картина: натюрморт», яка розкриває творчі інтенції народних майстрів середини — другої половини ХХ століття в жанрі натюрморту. В експозиції представлені роботи Е.  Давискиби, М. Задорожнього, М. Нелеп, Д.  Перепелиці, А. Рак, О.  Рибальченко, а також невідомих народних мистців із фондової збірки Музею І.  Гончара. Виставка репрезентує жанр натюрморту як систему добору елементів, форм, кольорів, що відображає особливості світосприйняття майстрів народної картини, демонструє переосмислені трансформації часу, а відтак є певним маркером культурних сенсів.

За словами організаторів, плануються, що проект «Український натюрморт» після столиці представлятимуть у Харкові, Львові та Одесі, але експозиції будуть змінюватись і акцент робитимуть на полотна регіональних живописців.

Виставку в Києві можна побачити до 20 серпня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати