Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українське буття – через мистецтво

У Львові представили виставковий проєкт «Ковчег. Антологія сенсів»
24 листопада, 10:28

Експозиція, що її розгорнуто  у Національному музеї імені Андрея Шептицького, складена з творів  13-х митців з різних куточків України.

«Ковчег. Антологія сенсів» – це не просто виставка, це метафора українського духу, – анонсували подію її втілювачі. – Вона символізує колиску та човен, які відображають глибину і силу нашої культури, історії та ідентичності».

фото надане автором

Проєкт реалізовано за підтримки Львівської обласної військової адміністрації. Партнери – міжнародна компанія ONUR GROUP Ukraine та Турецько-українська бізнес-асоціація TUID.

фото надане автором

У показі «Ковчег. Антологія сенсів» – твори художників, скульпторів та фотографів, роботи яких транслюють різноманіття поколінь, стилів та культурних кодів, властивих різним регіонам України. До уваги відвідувачів – рукотвори Віри Кулеби-Баринової, Ігоря Романка, Мар’яна Луніва, Миколи Жулінського, Олександра Мельника, Інни Пантелемонової, Олексія Потапенкао, Андрія Котлярчука, Петра Бевзи, Олега Мінька, Юрія Мирка, Петра Антипа та Миколи Білика. Кожен із цих митців, наголошують у НМЛ, зробив унікальний внесок у цей проєкт, зосередивши у своїх роботах основоположні константи української ідентичності: «Представлені твори відображають пам’ять поколінь, святість родини, образ жінки-берегині, родючість землі, значення ікони-оберега, героїчні битви, традиційні обряди та вишиванку».

фото надане автором

Куратор виставки «Ковчег. Антологія сенсів» Леся Кочергіна каже: «Цей проєкт демонструє особливу місію, якою наділене українське мистецтво – бути скринею сакральних дарів наших предків. Це також важливий внесок у збереження та поширення української культурної спадщини в умовах російсько-української війни. Адже саме мистецтво є фундаментальним для відновлення України в майбутньому».

фото надане автором

Виставку «Ковчег. Антологія сенсів» у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (головний корпус, проспект Свободи, 20.) встигнуть оглянути всі охочі  – показ триватиме до 24 грудня.

фото надане автором

Варто додати, що в межах проєкту відбудеться кілька цікавих подій, і це – зустріч-розмова з доктором філософських наук Олександром Філоненком «Повернення краси» (24 листопада), прем’єра документального фільму «Олег Мінько. В експресії духу» – про життя і творчість відомого львівського митця
(Львівський Палац мистецтв, 25 листопада), зустріч-розмова з авторами проєкту «Космогонія» – художником Петром Антипом і куратором проєкту Віктором Корсаком (15 грудня).

Детальніше про проєкт та всі його події – (https://www.facebook.com/SheptytskyNationalMuseum).

Тетяна Козирєва, Львів

Фото з ФБ-сторінки НМЛ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати