Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Творець творчого методу «SOSреалізм»

У рамках проекту «КІНО/КОНТЕКСТ» у Києві демонстрували фільм Андрія Загданського «Вагріч і чорний квадрат»
24 листопада, 17:49
ФОТО З САЙТА KHARKOV.CARPEDIEM.CD

Вагріч Бахчанян — останній футурист, авангардист, формаліст, нонконформіст, соц-артист, один із основоположників радянського концептуалізму, «жива копалина», лауреат міжнародних конкурсів карикатуристів, знавець західного авангарду, творець творчого методу «SOSреалізм»... А ще він автор легендарного афоризму : «Ми народжені, щоб Кафку зробити бувальщиною»; «головний пересмішник Радянського Союзу», який став улюбленцем гумористичної шістнадцятої смуги «12 стільців» «Літературної газети» — одної з небагатьох твердинь вільнодумства в 1970-і.

 Вагріч народився в Харкові, жив у Москві й провів останні 35 років свого життя в Нью-Йорку, ставши «одним із трьох кумирів Америки, —  поряд із Йосипом Бродським і Сергієм Довлатовим». Бахчанян залишив по собі тисячі малюнків, колажів, десятки нотатників, сотні обкладинок книжок і журналів, понад сто томів «телефонних ілюстрацій». Абсурдний, сюрреалістичний світ митця заповнює екранний простір фільму — малюнки, анімація, перформанси, театр. У цьому світі криється його загадка. І загадка «Чорного квадрата».

Про документальний фільм і митця  глядачам розказав Геннадій Кофман — продюсер, керівник кінокомпанії «МаГіКа-Фільм». Один із засновників та програмний директор Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини — Docudays UA. КІНО/КОНТЕКСТ —  це покази сучасних українських документальних фільмів і бесіди з їхніми продюсерами. Спільний проект Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та Києво-Могилянської бізнес-школи, спрямований на занурення в актуальні теми за допомогою кіно та дослідження природи створення стрічок, стратегій їхнього просування, прокату та умови виробництва в українських реаліях.

До речі, минулого тижня показ фільму «Вагріч і чорний квадрат» відбувся в Харкові, в рамках виставки «Вагріч Бахчанян — художник слова».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати