Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Присвята Моцарту

Впродовж січня світ святкує день народження геніального композитора
27 січня, 20:13

30 січня Симфонічний оркестр INSO приєднається до святкувань концертом Mozart`s powerу Львівській національній філармонії.

У ці зимові дні в усьому світі твори Вольфганга Амадея Моцарта звучать по-особливому: проходять незвичайні концерти, створюються знакові проєкти, наповнюючи сенсами наш звуковий простір. Творчість класика «на слуху» у кожного, навіть не меломана. Кожен житель планети Земля знає його ім’я. Однак якщо вас, все ж, запитають, чому музика Моцарта вічна, просто поставте цій людині записи творів композитора або ще краще — запросіть на концерт його музики. Зокрема, якщо будете у Львові обов’язково завітайте до Філармонії, адже оркестр INSO, як завжди грає не тільки з блискучими музикантами-солістами, а й ретельно складає надзвичайно цікаві програми.

Цього разу  у програмі Mozart`s powerу на одній сцені зустрінуться досвідчені та юні музиканти: один із найвизначніших молодих виконавців свого покоління Валерій Соколов, скрипаль, відома українська піаністка молодої генерації, що нині мешкає у Німеччині — Катерина Тітова та юна обдарована піаністка Христина Михайліченко, що вже підкорила найкращі сцени Європи та Америки. Дириґент — Віталій Протасов. Розпочне концерт моцартівських шедеврів музика до драми «Тамос, король Єгипту», написана композитором для п’єси барона фон Геблера.

Серед 27 клавірних концертів Моцарта є лише два подвійних, а мі-бемоль мажорний концерт сам Моцарт називав «другим». Композитор написав його у 1799 році для себе та своєї старшої сестри Наннерль (Марії Анни), яка, як і Вольфганг, була дуже талановитою музиканткою. Через декілька років композитор виконав цей твір у Відні разом із своєю ученицею, піаністкою та композиторкою Йозефіною Барбарою Ауернхаммер.

Скрипкові концерти написанні в час перебування Моцарта у Зальцбурзі на посаді концертмейстера оркестру, який утримував архієпископ Зальцбурзький. Серед усіх концертів Моцарта надзвичайно популярний є П’ятий концерт, який  також називають «Турецьким», через епізоди у фіналі в стилі alla turca.

Талант Моцарта до сьогодні залишається чимось феноменальним, тонким плетивом музики і великого дару, що об’єднує людство у своєму звучанні. І саме у цьому сила музики великого австрійця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати