Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помер Юрій Шевченко

23 березня на 69-му році життя пішов у Всесвіт відомий український композитор
24 березня, 13:11

Сумну новину повідомив на свій сторінці у facebook Ігор ЩЕРБАКОВ, голова Національної спілки композиторів України: « Юрій Шевченко  помер в Олександрійській лікарні Києва від запалення легенів. Низька сатурація, був на ШВЛ. Світла пам'ять дорогому другу, надзвичайному композитору»...

Юрія Шевченка меломани і  театрали  знали  та  любили за «легке» композиторське дихання — завжди  натхненне, сучасне, талановите, зрозуміле й близьке слухачам різних вікових категорій. Він був свій, як  в українському театральному, так  й музичному світі, бо створив музику для величезної кількості драматичних вистав різних жанрів і театрів, написав чудові опери і балети, які залюбки замовляють і ставлять музичні театри. Його фантазія безмежна, він плідний і завжди цікавий…

У 2019 році, під час свого  творчого вечора «За 5 кроків до Різдва», який відбувався у Київській Опері  прозвучав Шевченків «Щедрик». Історія створення цього твору  — проста до геніальності! Надихнув пана Юрія на створення цієї композиції для симфонічного оркестру на основі легендарного мотиву класичного «Щедрика» Леонтовича — Чайковський. Як відомо, у його балеті «Лускунчик» виконуються танці різних народів, тож і виникла ідея створити для нього й український танець. Так, «Лускунчик» з українським «Щедриком» вже вісім років у репертуарі легендарного канадського танцювального колективу «Шумка», з яким тісно співпрацює Юрій Шевченко. Це гарний приклад для наслідування і створення нової традиції  в Україні.

« Важко уявити український музичний світ без цієї непересічної постаті,  -зазначив  Ростилав КАРАНДЄЄВ. – Юрій Шевченко - володар найбільшої кількості премій «Київська пектораль» – він створив власний оригінальний контент, написавши музику до понад 100 театральних вистав. Він став автором численних симфонічних, камерних творів, музики до радіовистав, кінострічок і мультфільмів, писав чудову музику для дітей і дорослих. Музика вічна.  Нехай такою ж буде і пам‘ять про тих, хто з любов’ю творив її для людей та робив наш світ кращим»!

«Від нас пішов Юрій Шевченко -неймовірний Музикант, поцілований Богом - Композитор, Майстер, мелодист. А ще Чоловік, Батько, Дідусь. Такі особистості народжуються раз на сто років., -  зазначила Вікторія МУРАТОВА. -  Людина колосальної ерудиції, він мав дивовижне почуття гумору, гуртував навколо себе творчі особистості. Юрій завжди буде з нами, він назавжди в наших серцях. Його творчість - вагома й непересічна в сучасній музичній історії. Щаслива доля багатьох композицій Юрія Шевченка, вони дарували радість меломанам України і світу, адже звучали в концертних залах, театрах, транслювалися по ТБ і радіо. Неможливо повірити. Важко погодитися. Світла і вічна пам‘ять».

Юрій Шевченко народився 1 вересня 1953 року в Києві. Там же закнчив консерваторію. Був редактором музичного оформлення передач Держтелерадіо України.

Є автором численних симфонічних, камерних творів, музики до радіовистав, кінострічок («Цвітіння кульбаби» (1992), «Останній осінній листок» (2005, к/м), «Роман вихідного дня» (2008)) і мультфільмів («Івасик-Телесик» (1989), «Котик та півник» (1991), «Кривенька качечка» (1992)).

Юрій Валентинович  був володарем великої кількості театральних премій «Київська пектораль», адже він написав музику до понад 100 театральних вистав. Одні з останніх  резонансних творів маестро – опера «Король Дроздобород» і балет « За двома зайцями».

Шевченко співпрацював з відомим танцювальним колективом «Shumka» з міста Едмонтона (Канада), для якого створив балети «Катруся» (1995), «Перун» (1993), «Сіндерела» (2000), фольклорна сюїта «Пори року» «Те, що приніс вітер» (2005).

Композитор є лауреатом мистецьких премій імені Михайла Вериківського (2007), Миколи Лисенка (2012), премії «Київ» імені Артемія Веделя (2018), премії імені Віктора Косенка за твори для дітей та юнацтва (2019).

«День» висловлює співчуття рідним і колегам маестро. Вічна пам‘ять!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати