Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Герої культури слов’янської спадщини»

Дім Франка – вдруге серед лідерів престижної міжнародної відзнаки!
06 жовтня, 17:45

Згідно з дописом, що його оприлюднив на своїй ФБ-сторінці директор 

Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз, 4 жовтня авторитетна міжнародна неурядова організація "Форум слов’янських культур" (з головним офісом у Любляні, Словенія) оголосила переможців конкурсу «ŽIVA AWARD 2023». Відбулася урочиста церемонія у столиці Словаччини – Братиславі, у мурах Братиславського Граду, у замку над Дунаєм, що є частиною Словацького національного музею. 

Премію «Živa» вручають найкращим музеям та місцям спадщини слов'янських народів. Відзнака має на меті світове визнання та промоцію музеїв слов’янських країн у всій різноманітності, охоплюючи їхню національну сутність і своєрідність в усьому багатстві культурної спадщини.

IVA-6

IVA-7

IVA-8

Переможців визначає міжнародне журі з авторитетних фахівців музейної справи світового рівня. 

Цього року судді «Živa Award» номінували 24 музеї з 10 країн. Дім Франка – серед семи українських музеїв-лауреатів спеціальної відзнаки «Герої культури слов’янської спадщини». 

Володарями цього титулу є: 

– Дніпровський національний історичний музей імені Дмитра Яворницького; 

– Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка; 

– Кмитівський художній музей ім. Ю. Буханчука (Житомирщина); 

– Хмельницький обласний художній музей; 

– Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького; 

– Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова; 

– Одеський художній музей.

«Ми вдячні за цю високу відзнаку і рівно ж тішимося за колег з усіх удостоєних цього титулу музеїв нашої героїчної Батьківщини, – зазначає Богдан Тихолоз. – 

IVA-1

IVA-3

IVA-4

Сприймаємо особливу відзнаку премії «Živa Award 2023» не лише як результат плідної та ефективної роботи всієї команди нашого музею, а передусім як міжнародне визнання гідної невсипущої праці всіх українських музейників, які наполегливо і віддано роблять свою справу під час війни задля збереження національної культури, спадщини, пам'яті та ідентичності. 

Слава Україні!».

Варто нагадати, що у січні 2022 року в Белграді (Сербія) Львівський музей Івана Франка здобув відзнаку премії «Živa» «За лідерство», потрапивши, таким чином, першим серед українських музеїв до переліку лауреатів цієї міжнародної нагороди.

Довідково (з офіційного пресрелізу):

Премія «Živa» заснована у 2012 році з ініціативи доктора Андреї Ріхтер, директорки Міжнародного фонду «Форум слов’янських культур». 

Нагорода названа на честь слов'янської богині Живи й уособлює принцип життя, краси, життєвої сили та родючості. 

Найбільша цінність премії «Živa» – у визначенні та відзначенні досягнень через популяризацію найкращого досвіду музейної діяльності слов’янських країн та їхньої культурної спадщини. Це важлива транснаціональна культурна платформа, яка сприяє діалогу, комунікації та налагодженню зв’язків, обміну ідеями, знаннями та досвідом з огляду на захист музеїв та просування їхніх колекцій та послуг, залучення до потреб суспільства, інновацій, творчості, партисипації та інклюзії. Ці цілі також є одними з критеріїв, які розглядають судді «Živa» під час відвідин музеїв – кандидатів на премію «Živa», шукаючи приклади найкращої музейної практики та дій, щоби визначити переможців.

Тетяна Козирєва, Львів

Фото з ФБ-сторінки Богдана Тихолоза

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати