Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефект «комфортної» українізації

Із 28 по 30 липня в Ізмаїлі відбудеться IV Міжнародний фестиваль «Дунайська Січ»
21 липня, 12:35
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Скромно починали свою культурно-мистецьку діяльність засновники «Дунайської Січі» — перший захід три роки тому зібрали лише три музичні колективи, виступ відбувся буквально на імпровізованій сцені — на східцях Будинку культури ім. Тараса Шевченка в Ізмаїлі, й, по суті, звичайний великий концерт тоді було гучно представлено як фестиваль. «Це був наш авансовий посил у майбутнє, закид, що ми справді плануємо зробити в Ізмаїлі повноцінний фестиваль. Нині так і вийшло. Більше того, він вперше має статус міжнародного», — коментує «Дню» один із організаторів заходу Олександр Юрков. Що змінилося за цей час? Якою буде програма та що стане ключовою родзинкою фестивалю? Відповіді на ці запитання журналісти дізналися у середу, 19 липня, на прес-конференції заходу.

Уже вчетверте 28 — 30 липня волонтерське творче об’єднання «Музичний батальйон» обіцяє «запалити» Ізмаїл справжньою українською якісною рок-музикою. Цьогоріч популяризувати народні пісні будуть 16 гуртів, зокрема «Брати Станіслава», «Гітарина & Со», Fata Morgana UA, «Очеретяний кіт», «Фіолет», «Тінь Сонця», «Сонячна Машина», «П@п@ Карло» & Борис Севастьянов, GONTA, TaRuta, Haydamaky (на фото) та інші, зокрема й закордонні: SKYLE (Литва), Vuraj (Білорусь).

Уперше фестиваль проводиться у триденному форматі, вперше на нього приїздять гості з-за кордону, до речі, гурти, які підтримали Революцію Гідності й виступали на Майдані, та вперше очікується до десяти тисяч глядачів.

«2014 року, коли ми вперше проводили фестиваль «Дунайська Січ», разом із волонтерами завозили на схід ще не зброю, а книжки, газети... Більшість того, що ми возили, було продукцією газети «День». Саме газета неодноразово попереджала про можливі трагічні наслідки, про розгойдування РФ ситуації в нашій країні, зрештою, постійно історичними виданнями закликала робити правильні висновки. Свій вибір, як і наша команда, я зробив швидко, і зізнаюсь, частково під впливом саме газети — ми маємо бути тільки з Україною і всіляко їй допомогти, — з цих переконань і народилася ідея фестивалю, — коментує Олександр Юрков. — Сьогодні ми об’єднуємо людей, хочемо Україну зробити своєрідним культурним центром і на всю країну, на увесь світ показати український Ізмаїл, українську Одещину, несучи туди нашу українську музику».

«Ми вийшли на триденний формат, сцена буде до 40 м завширшки, планується дуже якісний звук, сучасне світло. Уперше запровадили відбіркові етапи: на сайті створено анкети, в яких учасники подають власний матеріал на розгляд нашого комітету, — таким чином залучаємо до фестивалю нових виконавців. Хочемо підтримати колективи, адже вони ще не мають виходу на великі сцени. Фактично, ми даємо їм сходинку в життя. Принципова позиція «Музичного батальйону» — фестиваль безплатний. У нас є мета — популяризувати українську народну пісню, тому, зокрема, пропонуємо всім гуртам-учасникам зробити кавер-версію будь-якої пісні про Дунай, — говорить режисер фестивалю «Дунайська Січ» та прес-секретар волонтерського об’єднання «Музичний батальйон» Євген Їжак-Рубаненко. — Насправді «Дунайська Січ-2017» не зосереджується лише на музиці. Плануються майстер-класи від народних майстрів, виставка козацької та сучасної зброї, парад прапорів, байк-шоу, виступи кобзарів, розповсюдження агітаційного матеріалу, флаєрів. Третій день фестивалю (30 липня) спеціально відведено для поїздок у військові частини регіону.

За словами учасників, на святі очікується від 5 до 10 тисяч глядачів. Про те, як змінюється реакція й сприйняття заходу місцевими, розповів лідер гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола, який брав участь в усіх попередніх фестивалях: «До Майдану в Україні чимало людей жило за інерцією. Майдан, агресія на сході, анексія Криму змусили багатьох зробити вибір, і чимало хто відчув, нарешті, себе свідомими українцями. Від цього розпочинається відлік: зміна мови російської на українську, багато стереотипів будуть відходити, — це ще довга дорога, тривала еволюція, але ми вже це відчуваємо, зокрема по тому, як фестиваль сприймають місцеві в Ізмаїлі. Коли ми грали вперше, люди були насторожені, сильно відчувався «русский мир», а зараз уже видно, що це — Україна, і там — українці. Ми демонструємо красиву якісну українську музику і тим переконуємо людей найбільше».

Організатори фестивалю «Музичний батальйон» наголошують — цього року на заході не буде робитися акцент лише на головній сцені. Окрім музичної програми, на гостей фестивалю чекають ще майстер-класи від народних майстрів, показови виступи школи бойового гопака, виступи кобзарів і лірників на окремій локації, парад військових прапорів центром міста, виставка сучасної та історичної козацької зброї тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати