Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Cезон Різдвяних концертів

Про святкові програми у Національній філармонії України
31 грудня, 15:21

Цьогоріч шанувальники високого мистецтва мають змогу, дотримуючись усіх санітарних норм, побувати на цікавих і різножанрових концертах, які відбуватимуться у залі з найкращою акустикою, - про це «Дню» розповіла прессекретарка Національної філармонії України Ілона ТАМІЛІНА.

4 січня, окрім різдвяного вертепу «Небо і Земля», що звучатиме у виконанні академічного камерного хору «Хрещатик» (художній керівник – Павло Струць, головна диригентка – Оксана Дондик, режисерка – Наталія Бегма), можна буде вперше почути дитячий мюзикл «Кай і Герда» Андрія Бондаренка (режисерка-постановниця – Оксана Дондик, режисерка – Анастасія Гнатюк). Цей мюзикл написано на слова Олени О’лір та за сценарієм Оксани Дондик. Мюзикл виконає дитячий хор «Веселий акцент» Української школи мистецтв міста Українка (художня керівниця і головна диригентка – заслужена артистка України Оксана Дондик). Солістами будуть Тимофій Глущенко (Кай), Ольга Дондик (Герда), Софія Масленко (Принцеса), Тимофій Антонов (Принц), Валерія Юзефович (Розбійниця), Володимир Куницький (Крук), Софія Думітро (Троянда), концертмейстер – Андрій Бондаренко, партія контрабаса – Дмитро Третяк.

Дитячий хор «Веселий акцент» існує від 2014-го. Його створила заслужена артистка України Оксана Дондик на базі учнів молодших класів Української школи мистецтв міста Українка. Поступово колектив перетворився на великий зведений хор, у якому співають діти віком від 7 до 16 років. Основною «родзинкою» колективу є поєднання жанру хорового мистецтва з театралізацією та хореографією. Важливим досягненням є створення «Дитячого хорового театру». Виступи юних артистів – це завжди цікаві режисерські рішення, оригінальні прочитання хорових творів та високий рівень виконання.

5 січня у Національній філармонії України виступить піаністка та композиторка Неоніла Лагодюк. Від 2010-го традиційно на початку січня в Колонному залі імені Миколи Лисенка відбуваються авторські концерти Неоніли Лагодюк: «Ці концерти – святкові, оскільки, напередодні Різдва. Поряд зі старими композиціями, звучатимуть прем’єри, а ще зазвичай участь беруть талановиті музиканти. Окрім сольного виконання мною власних композицій та імпровізацій, також виступлять Київський квартет саксофоністів і секстет. Зі мною гратимуть скрипалька Ксенія Мороз, флейтист Павло Попроцький, електроконтрабасист Руслан Ядвіжин, перкусіоніст Юрій Береговець, кларнетист Павло Бойко. Також виступлять степіст Володимир Шпудейко та Світлана Корецька як майстер художнього слова…»

Неоніла Лагодюк пише музику в різних стилях. В її творчому доробку – понад 500 класичних, естрадних, джазових фортепіанних композицій, а також – композицій для саксофона із оркестром, концерти для труби та саксофона, рапсодія для двох роялів та кілька збірок пісень, музика до кінофільмів «Музей неминучості» (реж. Ролан та Іван Сергієнки) та «Назустріч любові та турботі» (реж. Олена Кравченко). Але саме від сімнадцяти років Неоніла захопилася джазом. Вона слухала платівки найкращих джазових музикантів світу, знімала імпровізації і грала їх. Нині вона є автором першого в Україні підручника із джазу – «Школи джазового виконавства». Його побудовано на авторському матеріалі та розраховано на учнів 3-7 класів музичних шкіл. Також, вона є авторкою 15-ти різноманітних збірок джазової та естрадної музики, спрямованих на розвиток музичних здібностей та виконавської техніки.

9 січня відбудеться різдвяний родинний концерт із назвою «Сезон радості». Звучатимуть колядки різних країн світу, щедрівки, а також – фрагменти з ораторії «Месія» Георга Фрідріха Генделя. «Сезон радості» – це черговий проєкт міжнародного музичного табору (Music Camp International). І цього разу дитячий хор та симфонічний оркестр виступлять під орудою Констанції Фортунато (США).

Нагадаємо, що Music Camp International – авторський педагогічний проєкт американської викладачки, спеціалістки з дитячого розвитку Констанції Фортунато. В основі її методології – результати досліджень, що тривали понад 40 років під час роботи із майже 50 тисячами дітей. Музичний табір покликаний допомогти дітям максимально проявити власний талант та впевненість у своїх силах. Від 2003-го, вже майже двадцять років, такий музичний табір відбувається в Україні.

10 січня Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під орудою художнього керівника та головного диригента Валерія Матюхіна представить проєкт «Подорож у безтурботність».

Музиканти подарують особливий «маршрут» творами майстрів віденського вальсу та оперети Йозефа Штрауса, Йоганна Штрауса-сина, Франца Легара, Імре Кальмана, а також – музикою для скрипки Фріца Крейслера та Ріхарда Хойбергера. Солістами будуть співачка Дарія Назимчук та скрипаль Кирило Бондар.

12 січня Національний академічний духовий оркестр України під орудою Олексія Баженова представить святковий концерт із назвою «Радуйся, світе!».

Звучатиме різдвяна музика різних часів і народів, зокрема, британська, французька, американська та українська. Солістами будуть Валентина Матюшенко (сопрано), Сергій Бортник (тенор), фіналістка телешоу «Голос країни» Аліна Башкіна (вокал), Аліна Гордій (флейта), Геннадій Ковтун (кларнет), Ганна Козіонова (ударні), Ростислав Зайцев (саксофон). Участь бере дитячий хор «Ластівка» Будинку дитячої та юнацької творчості Голосіївського району міста Києва (керівник – Оксана Урсатій).

13 січня Муніципальна академічна чоловіча хорова капела імені Л. М. Ревуцького (художній керівник – Володимир Курач, диригент – Артур Смірнов) представить проєкт «Шо з Києва та й до Русалима». Солістками будуть співачки Ніна Матвієнко (народний спів) та Валентина Іваненко (сопрано), а також виступить майстер художнього слова Анатолій Паламаренко. Звучатимуть і традиційні різдвяні пісні, й їх обробки, що здійснили Олександр Кошиць, Станіслав Людкевич, Кирило Стеценко, Остап Нижанківський, Ганна Гаврилець і не лише.

16 січня відбудеться унікальний проєкт, що має назву «Коляда-триб’ют». Звучатимуть чотирнадцять маловідомих колядок та щедрівок із Донбасу в сучасному аранжуванні. Від 1990-го по 2008-й їх зібрала та записала фольклористка Олена Тюрикова, а композитор Євген Петриченко нещодавно створив кавер-версії цих пісень.

Євген Петриченко – відомий український композитор, автор симфонічної, камерної, вокальної, хорової музики та музики до театральних вистав. Він згадує, що його історія «Коляди» почалась ще зі студентських років: «Коли був студентом консерваторії – разом з викладачкою-фольклористкою Оленою Тюриковою в межах навчального плану поїхали ми по селах донецьких з відповідальною місією – збирати фольклор регіональний».

«Коляда-триб’ют» фактично інтегрує архаїчну пісенну спадщину Донеччини в сучасний світ. А ще наочно підтверджує те, що ця територія є невід’ємною частиною українського культурного простору. Цього вечора у супроводі Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України під орудою Богдана Пліша, зокрема, виступлять співаки ILLARIA, Іванна Пліш, Роман Меліш, Оксана Нікітюк, а також юні вокалісти з Києва, Рівного, Вінниці, Бахмута, Полтави та Кривого Рогу.

19 січня Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України під орудою Володимира Сіренка представить різдвяні симфонії, які на основі традиційних українських колядок та щедрівок написали сучасні українські композитори Мирослав Скорик та Іван Небесний.

Цікавою є історія створення цих двох творів. Автором ідеї є поет, директор знаного видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович. За словами Івана Небесного, він попросив його створити «легкий» твір, а Мирослава Скорика – в стилі Бетховена.

«Під час нашої першої зустрічі у видавництві – продовжив Іван Небесний, – Іван Малкович звернув увагу на те, що нині, як це не дивно, існує досить великий вакуум української різдвяної симфонічної музики, який в період різдвяних свят дуже часто заповнюється іноземним “продуктом”. Я дуже тішуся, що мрії Івана Малковича поступово починають втілюватися у життя. Так, наприклад, відбудуться виконання мого твору в Ужгороді, Львові, Дніпрі, Луцьку, Володимирі, Києві, а ще запис “Різдвяних симфонізмів” заплановано для фонду Українського Радіо. Також за допомогою QR-коду запис цього твору стане однією із музичних ілюстрацій різдвяної книги колядок і щедрівок “Нова радість стала”, що створить видавництво “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати