Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Альтернатива азіопству - "Утопія"

29 липня, 00:00

Щоправда, два з них, почесні нагороди за видатний внесок у кіномистецтво, протягом фестивального дійства вже отримали чарівні актриси Джина Лоллобриджида і Катрін Деньов. В обох випадках церемонія виглядала достоту демократично. Вона відбувалася перед телекамерами й на очах журналістів, у клубі кінотеатру "Росія", що має дещо символічну назву "Утопія". Саме тут проходять основні пресові конференції ММКФ, у залі, до якої веде простий, як мукання (про "му-му-філософію" - в одній з наступних публікацій) неоновий дороговказ: стриптиз-бар.

Та журналісти, що, як відомо, належать до другої за древністю професії, своїми запитаннями нікого в "Утопії" особливо не роздягають - ні продюсерів, ні режисерів, ні артистів-зірок, що їх тут перебувало протягом двох тижнів предостатньо: Деньов, Лоллобриджида, Альберто Сорді, Орнела Муті, Бріджит Нільсен, Джефрі Раш, Лоліта Давидович, Мікелє Плачидо, Софі Лорен, Роберт Де Ніро... Так чи інакше, "Утопія" стала протилежним до "євразійського" полюсом Московського кінофестивалю, що він все-таки притягує до себе ще вчора потойбічний західний світ. Провідні московські видання схильні вбачати в цій альтернативі "азіопству" утопічне бажання кінематографічної Росії прилучитися до чеснот західної цивілізації. Саме тут, в "Утопії", відбулася й прес-конференція президента Американської асоціації кіномистецтва Джека Валенті, що його візит подавався як ключовий у робочій частині ММКФ і як такий, що сприяє входженню російського кіно й, ширше, аудіовізуального ринку до світового простору, у якому діють жорсткі закони дотримання авторського права. Власне, зустріч пана Валенті з журналістами відбулася через кілька годин після його зустрічі з російським прем'єром Віктором Чорномирдіним. Останній заявив, що "боротьба з відеопіратством стане одним з найпріоритетніших завдань російських правоохоронних органів". У свою чергу, Джек Валенті поскаржився прем'єрові, що чинна в Росії сімдесятивідсоткова ставка податку на відеопрокат провокує відеопіратство. Чорномирдін пообіцяв переглянути її до затвердження нового податкового кодексу й повідомив, що збирається обговорити питання захисту інтелектуальної власності під час осіннього засідання комісії "Гор-Чорномирдін".

Наступного дня відбувся російсько-американський симпозіум на тему боротьби з тим-таки відеопіратством, де проблему обсмоктали з усіх боків (тільки фінансовий - Америка втрачає на російському ринку 300 млн. доларів щорічно). Тут можна було почути багато цікавого, зокрема і про зухвале порушення авторських прав на українських теренах. Також ішлося про те, як закони, покликані захищати аудіовізуальну власність, зробити дієвими. Та з вуст песимістів, скажімо, режисера Андрона Кончаловського, лунали сумніви: а чи можливо це в принципі - там, де бал споконвіку править не свобода, а анархія? Чи не чергова це утопія?

Зрештою, а чи не настав час і нам в Україні нарешті поглянути уважніше на комплекс означених проблем?

Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати