Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проміжні підсумки

В рамках саміту Україна-ЄС Київ і Брюссель буде підписано три угоди на суму 60 млн євро
06 жовтня, 19:25

У Брюсселі відбувається  щорічний саміт Україна-ЄС. Президент України Володимир Зеленський бере в ньому участь.

Це перший двосторонній саміт ЄС із країною-партнером, який проходить у Брюсселі у традиційному «живому» форматі з початку пандемії COVID-19. І другий саміт Володимира Зеленського на посаді Президента України. На першому, який відбувався в липні 2019 року,  новообраний президент України ще не мав свого уряду та не мав змоги показати свою політику в дії; натомість керівники ЄС тоді завершували роботу — вже за кілька місяців мав запрацювати новий склад Європарламенту та Єврокомісії.

Тож зустріч,  6 жовтня, для Брюселю є першою нагодою підбити проміжні підсумки Зе-євроінтеграції.

Крім того саміт в Брюсселі став місцем для повноцінної особистої зустрічі Володимира Зеленського з президентами Євроради, Єврокомісії та Європарламенту — Шарлем Мішелем, Урсулою фон дер Ляєн та Давідом Сассолі. За рік їхньої роботи на посаді вони жодного разу не перетиналися вживу з українським президентом.

Делегацію Європейського союзу очолить президент Європейської ради Шарль Мішель і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Остання напередодні повідомила, що ізолювалася після недавнього контакту із людиною, інфікованою коронавірусом, і перебуватиме на карантині до ранку 6 жовтня.

«Лідери обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 та подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні», — заявили в Офісі президента.

В ОП додали, що окрема увага буде приділена безпековій ситуації на Донбасі та посиленню координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан.


ФОТО РЕЙТЕР

Далеко не кожен саміт Україна-ЄС можна назвати «історичним», але щодо нинішнього епітет точно є правдивим. І попри серйозні  зауваження  і скепсис, що лунали напередодні саміту, візит Зеленського до Брюсселя не буде провальним.

Журналіст Сергій Сидоренко пише, що вже бачив текст підсумкової заяви саміту, і він «позитивний»: Брюссель підтвердить початок руху до «промислового безвізу», дасть сигнал (хоч і не фінальну згоду) про можливість оновлення Угоди про асоціацію тощо.

Загалом, в рамках саміту Україна-ЄС  Київ і Брюссель підпишуть три угоди на суму 60 млн євро. Зокрема — угоду щодо підтримки ЄС стійкості регіону на суму 30 млн, угоду у сфері можливостей громадянського суспільства в Україні на 20 млн і угоду в рамках кліматичного пакету, спрямовану на розвиток стійкої економіки на суму 10 млн.

Також планується підписання угод з Європейським інвестиційним банком, що передбачають залучення фінансування на удосконалення енергоефективності громадських будівель та модернізацію й цифровізацію «Укрпошти».

Чи не єдиною публічною ложкою дьогтю має стати те, що Євросоюз — попри свої попередні обіцянки — знову візьме паузу у підписанні угоди про «відкрите небо» (яка найбільше відома тим, що полегшує відкриття нових маршрутів лоукостів з ЄС до України). Попри те, що раніше Брюссель обіцяв підписати цей документ вже улітку — зараз юристи ЄС стверджують, що матимуть право це зробити лише після завершення перехідного періоду Brexit, тобто на початку 2021 року. Однак реальної проблеми це не створюватиме — за часів карантину про нові напрямки лоукост-авіасполучення не доводиться і мріяти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати