Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бюджет 2021: п’ять цифр, які вас здивують

Тарас КОЗАК: «Моя оцінка — хочеться жити на широку ногу, по-багатому, а в кишенях дірки»
14 вересня, 19:07

Кабінет Міністрів схвалив проект Державного бюджету на 2021 рік.  Відповідне рішення прийнято на засіданні Уряду 14 вересня.

«Сьогодні Уряд подасть проект Держбюджету на 2021 рік до Верховної Ради. Проект основного фінансового документа  країни є збалансованим та відповідає конкретним викликам сьогодення. Основна увага: підтримка громадян та бізнесу, новий поштовх розвитку регіонів, продовження оновлення інфраструктури. В проекті бюджету збільшені як соціальна складова, так і видатки розвитку. Уряд розраховує на конструктивну співпрацю з Парламентом та оперативне прийняття цього документа», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Проект бюджету-2021 є реалістичним та збалансованим, ґрунтується на макроекономічному прогнозі, який було ухвалено Урядом у липні цього року. По суті це бюджет можливостей для розвитку економіки та підтримки наших громадян і бізнесу в умовах «перезапуску» економіки після удару пандемії коронавірусної хвороби», — прокоментував Міністр фінансів Сергій Марченко.

Бюджет цей особливо цікавий тим, що крім викликів, пов’язаних з національною безпекою, Україні потрібно ще боротися з коронавірусом і наслідками локдауну. І при цьому в бюджеті на 2020 рік вже був дефіцит. Екс-голова Офісу Президент Андрій Богдан в інтерв’ю Гордон.ua назвав ситуацію катастрофічною і спрогнозував навіть крах економіки.

«Володимире Олександровичу, у вас співпрацю з МВФ уже зупинено. І щоб її запустити далі — це в кращому випадку грудень. Я хочу попередити Володимира Олександровича. Це в нас циферки. Ось бюджет 2019 року. Доходи, витрати, дефіцит. Тобто мінус 78. Ось бюджет 2020 року. Доходи — трильярд 95 мільярдів, витрати, дефіцит. А звідки гроші? Це гроші, які дав МВФ. МВФ — це маркер. Це не гроші — це маркер. Знак якості... Дав МВФ гроші — дав відразу Європейський Союз, Банк реконструкції та Розвитку, Світовий Банк. Відразу накидали багато-багато грошей...У нас недобір, із того, що кажуть фінансисти... Різне кажуть: від 70-ти до 130-ти мільярдів гривень. Але беремо середнє: вони не виконають доходи на 100 мільярдів. А тепер давай змоделюємо, а що ж наступного року», — заявив Богдан.

То що ж обіцяє Мінфін.

Доходи в проєкті бюджету закладено на рівні 1 трлн 71 млрд грн, що на 9,4% більше, ніж у цьому році. Витрати також збільшаться — на 6,4% до 1 трлн 350 млрд грн.

У бюджеті на цей рік був рекордний дефіцит за всю історію незалежності — 298,4 млрд грн, у наступному році його планують скоротити на 9,4% — до 270,3 млрд грн.

В оновленій версії держбюджету-2020 закладено падіння ВВП на 3,9%, щодо наступного року прогнози оптимістичніші — зростання на 4,6%. Інфляція, навпаки, повинна сповільнитися — до 7,3% (у бюджеті-2020 було 8,7%).

Гривня, за очікуваннями Кабміну, у 2021 році зміцниться до 29,1 за долар. На цей рік курс долара був закладений на рівні 29,5 грн. Мінімальна зарплата, згідно з проєктом бюджету, виросте двічі: з 1 січня — до 6 тисяч гривень, з 1 липня — до 6,5 тисяч. Очікувана середньомісячна зарплата — 13,6 тисяч гривень.

Крім того, в Кабміні повідомили, що витрати на безпеку й оборону зростуть до 267 млрд грн, на медицину — до 156 млрд грн, на освіту — до 174 млрд. На боротьбу з коронавірусом у держбюджеті заклали 19,4 млрд грн (з них 2,6 млрд за вакцинацію), на програму «Велике будівництво» — 150 млрд грн.

Перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк попередив, що закладене у проєкті на 2021 рік підвищення мінімальної платні може призвести до проблем.

За його словами, це може означати фактичне підвищення податків із заробітної плати. Зокрема, підвищення податків для 2 групи ФОП складе 536 грн в місяць. Для 3 групи ФОП єдиний соціальний внесок зросте на 390 грн.

КОМЕНТАР

Тарас КОЗАК, фінансист:

— Наступного року нас чекає гігантський дефіцит бюджету — 270 млрд грн. Двісті сімдесят мільярдів гривень! Це 6% від валового внутрішнього продукту України. Прийнятним у нормальних умовах вважається дефіцит до 3% ВВП.

Переживаю, що за умов високої корупції та за відсутності реформ правоохоронної та судової систем ці кошти може бути просто розкрадено.

Прихований дефіцит бюджету — державні гарантії. Зокрема, лише на будівництво доріг передбачено 71 млрд грн гарантій. Традиційно державні гарантії в Україні перетворюються на майбутні видатки

Середньорічний курс гривні до долара США очікується на рівні 29,1 грн/дол. Показник є цілком реальним, якщо не фінансувати згаданий вище дефіцит завдяки емісійним коштам Нацбанку.

Підвищення мінімальної заробітної плати до 6 тис. грн і 6,5 тис. грн з 1 січня та з 1 липня відповідно. Це потужний інфляційний чинник, який, за оцінкою Мінфіну, розжене інфляцію до 7,3%. Нацбанку доведеться піднімати облікову ставку.

Про іпотечні кредити менше 10% річних у гривні доведеться забути.

Моя оцінка проекту бюджету: хочеться жити на широку ногу, по-багатому, а в кишенях дірки.

Без допомоги МВФ, Світового банку та інших іноземних партнерів нам бюджет наступного року не виконати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати