Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зигзаги диверсифікації - від невдачі до невдачі

07 лютого, 00:00
ПРОЖЕКТИ Зигзаги диверсифікації - від невдачі до невдачі Нові пропозиції України про будівництво єврокавказького нафтового "коридору" насправді виявляються старими Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, "День"

Заступник голови Держнафтогазпрому України Валерій Шуліко виступив у четвер перед послами іноземних держав в Україні з пропозицією взяти участь у створенні українського відтинку єврокавказького нафтового транспортного коридору.

У самій пропозиції не було нічого курйозного. Цілком здорова думка про те, щоб компанії, що видобувають або мають намір видобувати нафту на Каспії, приєдналися до України й створили холдингову компанію або консорціум для допомоги їй у будівництві Одеського нафтотерміналу і з'єднувального нафтопроводу Одеса-Броди. За допомогою останнього можна доставляти нафту через Польщу прямо в порти на балтійському узбережжі, більше ніж удвічі скоротивши відстань порівняно з маршрутом через Новоросійськ і Босфор.

Але вже на цій маніловській ноті весь позитив і закінчується, і важко припустити, що посли іноземних держав, які уважно слухали Валерія Шуліко і заступника міністра закордонних справ Антона Бутейка, про це не знали.

Справа в тому, що ідею консорціуму висував ще колишній державний міністр (була в Україні така "забавна'' посада) Анатолій Мінченко, який обіймав до того ж пост голови міжвідомчої координаційної ради з диверсифікації джерел енергоносіїв. І для її здійснення створив українську холдингову компанію "Укртранснафта". Після зміни уряду бездіяльне керівництво цієї компанії, "що валило" і Одеський термінал, і нафтопровід, якимось чином підібрало ключі до нового прем'єра Валерія Пустовойтенка і заручилося його підтримкою. На напівпорожньому майданчику терміналу сталося мало не братання. Однак минув деякий час, і після перевірок голову АТ звільнили, а невдовзі ліквідували й сам холдинг.

Водночас у керівництві уряду України почала міцніти думка, що новий нафтотермінал в Одесі (а, отже, й нафтопровід) і зовсім не потрібний, оскільки навіть через уже діючий ще не надійшла жодна тонна нафти. Цю думку, зокрема й авторові, висловлював перший віце-прем'єр Анатолій Голубченко.

Як пояснив "Дневі" колишній директор ліквідованого агентства з диверсифікації джерел енергопостачання Олександр Свердлов, ідея створення міжнародного консорціуму справді прекрасна, от лише Україні немає чим у нього ввійти. Якщо недобудованим нафтопроводом Одеса-Броди, то це заборонено законом. Якщо нафтотерміналом, ледве збудованому в нульовому циклі і зовсім без головної морської частини, то на це ніхто не піде. Як не підтримав ідеї про виділення для терміналу великого кредиту Європейський банк реконструкції та розвитку.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати