Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Захищатимуться через суд

Адвокати українських моряків, затриманих в окупованому Криму, оскаржать дії російських спецслужб
01 серпня, 12:44
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Захисники українських рибалок з судна «ЯМК-0041», яких незаконно утримує окупаційна влада Криму, оскаржать дії російських спецслужб у Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону. Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомив адвокат Едем СЕМЕДЛЯЄВ.

Адвокат написав, що «Севастопольський гарнізонний військовий суд» 30 липня 2018 року задовольнив клопотання сторони захисту про поновлення строку на подання апеляційної скарги на дії начальника прикордонного управління міста Балаклава (стаття 125 Кримінально-процесуального кодексу РФ).

За інформацією Семедляєва, члени екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041» досі перебувають в Балаклаві. Зараз українці проживають у найманому житлі, без документів і під контролем співробітників ФСБ. У коментарі Кримській правозахисній групі Семедляєв зазначив, що моряки перебувають у складному становищі.

«У хлопців забрали паспорти, залишили їм тільки ксерокопії документів. У них немає грошей на їжу, вони у тяжкому становищі. Покинути Севастополь моряки без паспортів не можуть, тим наче, що їх охороняють чотири автомобілі з силовиками», — розповів адвокат.

Як повідомляв «День», 4 травня судно «ЯМК-0041» (порт приписки — місто Очаків) затримали неподалік мису Тарханкут і доправили на територію Криму «для проведення процесуальних дій». Російські прикордонники заявили, що українські рибалки «здійснювали незаконний промисел камбали-калкана в економічній зоні Росії».

Відтоді російські силовики незаконно утримують увесь екіпаж судна у складі п’яти осіб. Це Віктор Новицький (капітан), Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Олег Блок та Геннадій Отичко. Усі — мешканці Очакова або Очаківського району Миколаївської області. Капітану Віктору Новицькому висунули обвинувачення у браконьєрстві. Його утримують під вартою. Членам екіпажу жодних обвинувачень не висунуто, але в них забрали документи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати