Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Викарбуваний іменинник

Національний банк України випустив пам’ятну монету «Богдан Ханенко» до дня народження мецената і колекціонера
24 січня, 11:47
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Ця монета продовжує найчисленнішу серію «Видатні особистості України», яку започаткували ще 1995 року випуском монети «Богдан Хмельницький». Колекція нині налічує майже 150 зразків.

«Протягом 70 років імена Богдана та Варвари Ханенків були витіснені з української історії. Знову з’явилися на культурній мапі Києва лише 1999 року, коли музеєві, створеному на основі їхньої колекції, повернули їхні імена, — каже генеральний директор Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Катерина ЧУЄВА. — Тепер ім’я Богдана Ханенка в прямому сенсі викарбуване в історії, зокрема й української економіки. Адже він був не тільки колекціонером і меценатом, а й головою Товариства поширення комерційної освіти в Києві».

Нова монета, як і її «сестри» по серії, створена з нейзильберу, має діаметр 31 мм і номінал у дві гривні. Ескіз для неї створила київська художниця Марина КУЦ. «На аверсі розміщені два портрети: на передньому плані — Богдан Ханенко, поруч — його дружина Варвара. Якщо уважно придивитися, можна розгледіти дзеркальне тло у формі серця, яке поєднує подружжя. На реверсі — долоні, які дбайливо оберігають усе те, що понад 40 років родина Ханенків збирала для колекцій — твори мистецтва і старожитності. Для стилізації цих предметів використано кольори і тамподрук», — коментує авторка ескізу для монети.

Тираж монети — 35 тисяч штук. Дві з них Національний банк України передав до фондів Музею Ханенків. Решту можна придбати в пунктах продажу пам’ятних монет НБУ в Києві та кількох областях або в банках-дистриб’юторах — «Ощадбанку» та «Укргазбанку».

Цьогоріч музей Ханенків відзначає не лише 175-річчя свого засновника, а й власну соту річницю. Тож презентація монети — лише перший із низки заходів, якими керівництво планує відзначати обидві річниці. Музейники закликають киян та гостей міста стежити за анонсами й обіцяють частіше влаштовувати дні відкритих дверей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати