Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Керчі до Львова

У містечку Винники вшанували пам’ять громадського і політичного діяча, письменника й лікаря за фахом Івана Липи, а також його сина Юрія
25 лютого, 18:39
ФОТО АВТОРА

...Минуло 155 років, відколи в родині священика в місті Керчі народився майбутній український «тарасовець», борець за незалежність України на початку буремного двадцятого століття Іван Липа. Місце останніх днів життя й вічного спочинку доля відвела для нього поблизу Львова — у містечку Винники. Біля його могили на старому винниківському цвинтарі зібралися винниківчани, львів’яни, члени Всеукраїнського товариства «Просвіта», гості. Місцеві священики відправили поминальну панахиду, а в Школі мистецтв відбулася святкова академія з нагоди ювілею Івана Липи.

Іван Липа увійшов в історію як комісар визвольних змагань в Одесі 1917 року, був міністром віросповідань та охорони здоров’я Української Народної Республіки 1919-го. 1920-го входив до складу комісії з підготовки Конституції УНР. Після поразки визвольних змагань його родина зазнала тяжких поневірянь. На початку 1922 року Іван Липа приїхав до Винник й оселився тут, займаючись лікарською практикою та літературною творчістю. Мешкав як приватний лікар у хаті Марії Лозовської на вулиці Лесі Українки. Цей будинок зберігся у Виниках дотепер, і на ньому встановлена меморіальна дошка. У Винниках він відкрив медичну амбулаторію, але був за це переслідуваний польською поліцією, бо не мав дозволу на лікарську практику. Варто також нагадати, що ця частина України тоді належала до іншої держави — Польщі, а Іван Липа був емігрантом. Свої останні роки життя провів дуже скромно. Про це згадував ще один видатний українець, мовознавець, перекладач Біблії, митрополит Іван Огієнко, доля якого теж у цей час привела до Винник. Саме на його руках Іван Липа відійшов у Вічність. Дружини поруч не було, вона залишилася в Одесі, а син студіював медицину в Познанському університеті.

Після смерті батька син Юрій не раз приїжджав на його могилу. І проніс крізь життя батьків заповіт, продовжив його справу. Він теж став лікарем, літератором, поетом і теоретиком української національної ідеї, яка викладена у працях «Чорноморська доктрина», «Розподіл Росії», «Призначення України»...

«Так сталося, що Винники стали останнім прихистком життєвого шляху Івана Липи, який проліг від Чорного моря через Харків, Одесу, Полтаву, Київ сюди, в передмістя Львова. Наші дії — це спроба повернути українському народові пам’ять про його славного сина, — сказав, відкриваючи святкову академію, міський голова Винник Володимир КВУРТ. — Повертаючи пам’ять, ми утверджуємо власну історію, бо саме на ній базується наше майбутнє, щоб ніякі зайди чи будь-хто не заявляли, що Україна — це якась фантазія, спецоперація австрійської контррозвідки чи задум якихось недалеких міщан. Україна була, є і буде славитися своїми синами».

Цим заходом Львівщина розпочала відзначення Року родини Лип, проголошений Львівською обласною радою. Вшанування відбудуться також у Яворівському районі 5 травня і 19 серпня цього року, а винниківська влада пообіцяла повернути громаді будинок, у якому жив Іван Липа, й відкрити там музей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати