Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Весна озброєна» в Кракові

Антологія воєнної лірики «Весна озброєна», що виникла в Україні та дружніх до неї країнах після повномасштабного російського військового вторгнення, прибула до Кракова. Її презентував у Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków один із її авторів і перекладач представлених у ній поезій зарубіжних поетів Віктор Мельник
03 грудня, 15:03

До видання, яке побачило світ в українському видавництві «Ліра-К», ввійшли поезії, написані в основному після 24 лютого, але й такі, що були створені ще з самого початку російсько-української війни 2014 року. Серед її авторів як відомі українські та європейські поети, так і ті, що вперше звернулися до поетичного слова, відгукнувшись на велику біду, що спіткала нині Україну, і на героїчний чин українців, рішуче налаштованих її захищати.

В арсеналі «Весни озброєної» поетичні твори Олександра Ірванця, Ігоря Павлюка, Юлії Бережко-Камінської, Наталки Фурси, Лесі Степовички, Василя Кузана, Тані П’янкової, Роксолани Жаркової та багатьох інших українських поетів і поеток, а також їхніх колег із дружніх сусідніх країн.

За словами Віктора Мельника, в числі перших відгукнулися на воєнні події в Україні польські, латвійські та болгарські поети, чиї поезії ввійшли до видання у його перекладах і в перекладі Наталії Бєльченко. Зокрема це поезії польських поетів Міхала Заблоцького, Гаррі Дуди, Марека Вавжинського, Божени Боби-Диги, а також Іварса Штейнбергса (Латвія) та Анжели Димчевої (Болгарія). «Ми переможемо! Україна переможе!» – звучить майже у кожному вірші «Весни озброєної». І це основний лейтмотив поетичної антології.

Польська поетка Божена Боба-Дига з українськими колегами Віктором Мельником і Юлією Бережко-Камінською

Як зазначив у передмові до видання його упорядник – голова НСПУ Михайло Сидоржевський, твори, представлені в антології, а також величезна кількість патріотичної поезії, що нині народжується і публікується в соціальних мережах, на літературних сайтах, є переконливим підтвердженням того, що ми, українці, є нацією вільних духом і гордих людей, спроможних захистити свою честь і свободу й оборонити незалежність України. А це означає, що волю вільного народу зламати неможливо.

На презентації пролунали поезії у виконанні авторів антології – Віктора Мельника, а також Божени Боби-Диги і Юлії Бережко-Камінської, які модерували на цій зустрічі, ведучи з гостем розмову про війну в Україні і про поетичне слово, що також є зброєю у цій запеклій борні ХХІ сторіччя між добром і злом.

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати