Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Важко повірити, але це так»

Шість років тому музей у Пархомівці, де, зокрема, зберігаються картини ван Дейка, надали в заставу банку. Тепер його повертають громаді
30 серпня, 10:56

«Відновлюємо справедливість. Пархомівський художній музей. Повертаємо будівлю музею у власність громади, — поділилась у Facebook Юлія Світлична, голова Харківської облдержадміністрації. — Шість років тому будівлю відомого на весь світ музею було надано в заставу банку. У це важко повірити, але це так. Ми обіцяли зробити все можливе, щоб повернути вкрадену в громади та музею будівлю. І ми це зробимо».

Як повідомила Юлія Світлична, необхідні перемовини та юридичні процеси — вже на завершальній стадії, є порозуміння з боку банківської установи. «Зараз можу з впевненістю сказати — унікальний музейний комплекс буде повернено громаді, і він надалі збиратиме численну кількість відвідувачів! Нам знадобиться ще десь місяць-півтора для остаточного вирішення правових питань, після чого запросимо всіх жителів Слобожанщини на свято до Пархомівки», — додає очільниця Харківської області.

Пархомівський художній музей вважається одним із найкращих сільських музеїв України. Він розташований у будинку, зведеному наприкінці ХVІІІ століття графом Іваном Подгорічані. На сайті закладу розповідається, що він заснований 1955 року з ініціативи вчителя історії Панаса Луньова і спочатку існував як народний при місцевій середній школі. Основою першої експозиції стала особиста колекція зразків образотворчого мистецтва, яку Панас Луньов передав музею. Помічниками вчителя були його учні — вони вели пошукову роботу в Пархомівці та сусідніх селах, збирали картини, ікони, старовинний одяг тощо. Також шкільний музей підтримали харківські художники, які в перші роки існування закладу подарували йому близько 50 творів. Допомагали закладу й такі потужні музеї, як, наприклад, Ермітаж. Наприкінці 1980-х музей став автономним відділом Харківського художнього музею.

Колекція Пархомівського художнього музею налічує понад три тисячі експонатів. Серед них — твори Якоба ван Рейсдала, Антоніса ван Дейка, Пітера де Хоха, Едуарда Мане, Каміля Пісарро, Пабло Пікассо, Іллі Рєпіна, Івана Айвазовського, Карла Брюллова, Тараса Шевченка, Михайла Врубеля, Івана Шишкіна, Василя Кандинського, Казимира Малевича, Ісаака Левітана... Тож у Пархомівці справді є на що подивитись — можна й не чекати на обіцяне свято.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати