Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усі експонати виявили на території Західної України

Біля Львова відкрили музей розбитих літаків Другої світової війни
02 листопада, 18:57

У селі Хоросно, що недалеко від Львова, розпочав роботу унікальний музей літаків, які розбилися чи були підбиті в період Другої світової війни. Всі експонати були знайдені на території Західної України.

Ініціатором створення музею виступив Андрій Риштун. Він із групою «Explorers Lviv» протягом двох років розшукували місця падінь літаків і збирали все, що від них залишилося. Таким чином, їм вдалося знайти 12 літаків часів Другої світової війни, які тепер представлені в експозиції.

Переважно віднайдені літаки — радянські та німецькі. Зокрема, це залишки радянських винищувачів МіГ-3, МіГ-9, німецьких бомбардувальників Junkers Ju 88, Junkers Ju 52, HE-111(Heinkel). Є і американський Boston, який Радянський Союз отримав по ленд-лізу від США під час війни.

Стенди із зібраним матеріалом по літаках розміщені під спеціальним куполом. На кожному стенді знаходиться фото того, як виглядав літак, а під фото розміщено все, що знайшли на місці його падіння. В деяких випадках пошуковцям навіть вдалося ідентифікувати пілотів і маршрути, по яких вони летіли.

Кілька експонатів розміщено і у дворі, під відкритим небом. Найунікальнішим з них є модель літака, зроблена із запчастин знайдених загиблих літаків.

Музей працює лише по вихідних з 10.00 до 17.00, а у будні — лише за домовленістю. Вхід для індивідуальних відвідувачів безкоштовний. Також на місці можна замовити екскурсію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати