Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У наступний рік — без грошей

Національна служба здоров’я просить уряд розблокувати укладання нових договорів із медичними закладами
22 грудня, 20:12

22 грудня, керівник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський заявив, що постанову на продовження програми медичних гарантіи? на І квартал 2021 року нарешті прийнято на засіданні уряду. У дописах до його заяви на «Фейсбук»-сторінці НСЗУ лікарі лишали схвальні відгуки, бо без цієї постанови фінансування усіх закладів охорони здоров’я, включаючи й аптеки, може припинитися.

Дія договорів між лікарнями, аптеками та НСЗУ завершується 31 грудня цього року. А наявність договору — це основа для отримання коштів за надані лікарнею послуги. На їхнє переукладання зазвичай потрібно від кількох тижнів до кількох місяців. А для початку необхідна постанова уряду про продовження програми медичних гарантій. Цього тижня документ з’явився. Але це не вирішує проблему остаточно. Як пояснив Андрій Віленський, постанова досі не опублікована, відповідно, розпочати процес підписання нових договорів Нацслужба ще не може.

«Ми занепокоєні тим, що прийнята версія постанови, запропонована МОЗ, передбачає видатки на перший квартал у розмірі 39% програми медичних гарантій. Це означає, що з 1 квітня або тарифи будуть нижчі від 2020 року, що може призвести до скорочення штату медпрацівників, до збільшення неформальної плати з кишені пацієнта та зростання соціальної напруги, або це означає, що коштів на програму медичних гарантів вистачить до кінця липня. Це питання потребує вирішення», — додав керівник НСЗУ.

Зі свого боку Нацслужба просить Кабмін якнайшвидше опублікувати постанову, запевняє, що працівники готові докласти надзусилля, щоб встигнути до кінця року підписати нові договори. А це понад сім тисяч угод із медичними закладами та понад дев’ять тисяч із аптеками (для виконання програми реімбурсації ліків).

Народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанишина вважає, що у МОЗ таким чином хочуть згорнути медичну реформу, зумисно відтягуючи час на підготовку постанови про продовження програми медичних гарантій. На її думку, міністерство намагається повернути медичні кошти у своє ручне управління.

Якщо все піде за песимістичним сценарієм, то лікарні будуть без грошей, а пацієнти — без медичної допомоги (хіба що справді міністр охорони здоров’я Максим Степанов вирішить повернутися до механізму державних субвенцій, хоча на рух коштів із держбюджету в регіони теж потрібен час). «Жодна лікарня, жодна амбулаторія, високоспеціалізований заклад і центр екстреної медичної допомоги з 1 січня не матиме договору з НСЗУ та не отримуватиме кошти для надання медичної допомоги пацієнтам, — такий прогноз озвучує НСЗУ, якщо найближчим часом урядова постанова не набере чинності. — У тому числі це стосується і лікарень, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19. Медичні заклади не зможуть закуповувати ліки, медичні вироби та витратні матеріали (наприклад, пальне для швидких). Лікарі, медичні сестри та інші працівники залишаться без зарплат».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати