Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тактильність під час пандемії

Львівська художниця у власній стилістиці створила «Мову рук»
28 жовтня, 19:52

У львівській галереї «Зелена канапа» відкрилася виставка живопису та скульптури Людмили Давиденко «Мова рук». Усі представлені роботи створені в абстрактно асоціативному стилі. Сама ж художниця свою стилістику називає «різоми». Це біологічний термін, який означає розростання кореневища рослин.

«Руки — тактильні. Під час локдауну нам стало заборонено вітатися за руку, торкатися руками сторонніх, бажано носити гумові рукавички. І лиш так ми зрозуміли, наскільки важлива для нас тактильність. Рукостискання — символ довіри, а різні дотики можуть сказати більше, ніж слова», — зазначила авторка виставки.

Власне «Мова рук» є своєрідним продовженням попередньої виставки Людмили Давиденко «Голова», яка була представлена в 2017 році.

«В «Голові» вона почала зображати руки як підтримку і опору для голови людини, або руки які затуляють вуха чи рот, руки які прикривають очі. А потім, під час локдауну, руки стали прицільним об’єктом уваги художниці. Пари долоньок, що тримаються в різних жестах — від молитовних до утримувальних, Людмила ліпила і ліпила. Кисті рук у художниці дуже фактурні. Вони наче позбавлені захисного шару — оголена структура величезної кількості м’язів, судин та сухожиль. Вона каже, що яскравим спогадом — сакральним прототипом для її скульптур — став спогад про руки її бабусі. Саме їх образ зринає в уяві, коли Людмила візуалізує образ рук», — розповіла художниця і власниця галереї «Зелена канапа» Олеся Домарадзька.

Оглянути «Мову рук» Людмили Давиденко можна до 21 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати