Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Шукайте резерви»

Уряд намагається розширити свою базу підтримки в середовищі малого бізнесу
05 серпня, 00:00

Кабінет Міністрів України затвердив заходи щодо здійснення політики ефективної підтримки самостійно зайнятого населення — сімейного підприємництва, малого та середнього бізнесу, а також вдосконалення системи надання допомоги безробітним. Розпорядженням уряду від 2 серпня затверджено шістнадцять таких заходів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У четвертому кварталі нинішнього року мають бути розроблені регіональні програми розвитку малого підприємництва на 2001 — 2002 роки, які передбачають заходи зі створення нових малих підприємств та збільшення кількості робочих місць для працездатного населення. У першому кварталі 2001 року планується закінчити розробку проекту рішення уряду про розвиток п’яти навчально-ділових центрів та бізнес-інкубаторів. Крім того, до цього часу мають бути розроблені пропозиції до проекту Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва стосовно підтримки та сприяння підприємницькій діяльності молоді. Протягом першого півріччя наступного року має бути забезпечене нормативно-правове врегулювання створення та розвитку сільського (зеленого) туризму в Україні з метою організації зайнятості сільського населення.

Існують ще так звані «освітні» заходи. До кінця року має бути підготовлена й направлена до Кабінету Міністрів Освітня програма з питань підприємництва на 2001 рік, а також створений банк даних технологічних розробок з різних видів господарської діяльності для регулярного забезпечення цією інформацією малих підприємств. Уряд розпорядився запровадити у 2002 році вивчення основ підприємницької діяльності для учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів.

При цьому у прес-службі Кабінету Міністрів стверджують, що реалізація цього розпорядження не потребуватиме додаткових асигнувань із державного бюджету, оскільки її виконання здійснюватиметься у межах бюджетних асигнувань на утримання центральних та місцевих органів виконавчої влади, науково-дослідних установ, Національної академії наук, які є виконавцями цих заходів. «Таке «туманне» формулювання щодо фінансування дещо лякає з погляду реальності втілення», — сказав «Дню» генеральний директор фірми «Мономах» Володимир Барабаш. Він вважає, що коли говорять про вишуковування резервів на місцях, це може означати лише одне — «буде безгрошів’я». «Коли йде здоровий сигнал про те, щоб розвивати бізнес до голів адміністрацій, — за своєю ментальністю профспілкових діячів радянського зразка, я не думаю, що буде успіх. Місцева влада нині стурбована лише забезпеченням власного матеріального благополуччя. В умовах, коли контролю зверху практично немає, не буде відповідальності за виконання цього документу», — сказав В. Барабаш.

Викликає питання й урядова постанова, яка стосується безробітних громадян. Тепер зареєстровані безробітні, які бажають зайнятися підприємництвом, можуть отримати для цього всю призначену їм суму допомоги з безробіття. Крім того, їм може бути наданий безвідсотковий кредит у розмірі до 100 мінімальних зарплат для ведення бізнесу без створення юридичної особи і 200 — зі створенням юрособи. До цього такі виплати призначалися тільки для виробничої діяльності, тому минулого року ними скористалися лише 44 людини. Тепер же це поширюється і на виконання робіт і надання послуг. У 2000 році з цією метою із державного фонду зайнятості населення планується виділити 2 млн. грн.

Генеральний директор «Укрконсалтингу» Віталій Маргуліс вважає ідею допомоги безробітним, які прагнуть відкрити свою справу, правильною, але, на його думку, ще незрозуміло, яким чином це здійснюватиметься. «Що, наприклад, буде, якщо безробітній людині видадуть одномоментно всю допомогу, яка їй належить, а вона нічим не займеться? Що служитиме гарантією повернення кредиту? Як відстежуватиметься виконання одержувачем грошей своїх зобов’язань? Що підтверджуватиме серйозність намірів безробітної людини? Ці нюанси створюють враження, що державі все одно, коли виплатити безробітному допомогу, і що буде з ним після цього», — сказав «Дню» В. Маргуліс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати