Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Шлях додому тривалістю понад півтора року»

В Україну з Оману повернулися 15 членів екіпажу судна-банкрута Free Neptune
31 липня, 18:51
ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ ПРОФСПІЛКИ РОБІТНИКІВ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

«Сьогодні в Україну повернулися 15 членів екіпажу судна Free Neptune, які перебували в султанаті Оман на борту цього судна через заборгованість з виплати судновласником заробітної плати», — зазначили в профспілці працівників морського транспорту України, повідомляє УНІАН.

Подробиць у профспілці не надали, їх мають оприлюднити 1 серпня на прес-конференції в Одесі, в якій братимуть участь самі моряки, їхні родичі, представники Міністерства закордонних справ України, Міжнародної федерації транспортників (ITF), Профспілки працівників морського транспорту України.

У благодійній організації Фонд допомоги морякам «Ассоль» повідомили, що моряки кілька років вимушено виживали на покинутому грецьким оператором судні в Омані.

Зазначається, що в березні 2017 року в Україну з Оману повернулися сім членів екіпажу судна-банкрута Free Neptune, ще 15 українських моряків залишалися на кораблі в критичній ситуації.

Free Neptune з екіпажем з 22 осіб (всі громадяни України) влітку 2015 року зайшло в порт Маскат в Омані для поповнення запасів води і провізії, однак оператор судна — грецька компанія Free Вulkers SA — відмовився оплатити цю поставку місцевому агенту. Пізніше стало відомо, що власник судна — банкрут. Екіпаж опинився в ізоляції, змушений був оголошувати голодування.

У МЗС пізніше підтвердили повернення в Україну 15 моряків з Оману.

«Шлях додому тривалістю понад півтора року супроводжувався активними переговорами із судновласником, портовою владою і правоохоронними органами Оману. Очікуване стає можливим за умови чітких комплексних дій дипломатів, адвоката й усвідомлення своєї відповідальності судновласником», — заявляє департамент консульської служби міністерства.

У МЗС закликали громадян України готуватися до роботи за кордоном, здобувати інформацію про майбутнього працедавця.

Минулого тижня в Україну повернулися 12 моряків, яких понад рік тому затримали в Греції за підозрою в контрабанді зброї. Їх зустріли в Одесі.

Раніше повідомлялося, що у в’язницях за кордоном перебувають понад 200 українських моряків. У Міністерстві закордонних справ України тримають на контролі справи 214 моряків-громадян України. Вони перебувають під вартою у таких країнах, як Греція, Індія, Іспанія, Італія, Лівія, Оман, Франція, Шри-Ланка. Точну кількість ув’язнених українців назвати практично неможливо. Деякі затримані моряки намагаються самі розв’язати проблеми із затриманням, не звертаючись до МЗС, консульства та профільних організацій.

За інформацією міжнародних організацій BIMCO та ISF, 2015 року працювати на іноземні судна влаштувалися 69 тисяч українців. Україна потрапила до топ-6 постачальників робочої сили світовим судновласникам.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати