Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб акцентувати на проблемі всихання лісів

Житомирські лісівники започаткували флешмоб
24 січня, 11:59

Перший в Україні флешмоб «Ялинка challenge» відбувся на Житомирщині. Це спроба лісівників у черговий раз акцентувати увагу населення на проблемі масштабності всихання лісів. Тільки за минулий рік на Житомирщині короїдом пошкоджено майже 10% хвойних лісів. 22 тисячі гектарів — вже «мертві». Від всихання страждає і перлина краю — резерват Поліський заповідник, де «мертвими» деревами охоплено понад 400 гектарів, повідомляє www.kmu.gov.ua

До участі у флешмобі «Ялинка challenge» запросили журналістів, науковців, активістів, представників поліції та ДСНС. «Блискавична юрба» (так дослівно перекладається «флешмоб») вишикувалась у вигляді «живої» зеленої ялинки, тим самим демонструючи єднання думок та спільність позицій.

Верхівковий короїд з середини квітня починає активне заселення сосни віком від 40 років. Від перших жуків сосна може відбитися смолою. Проте втрата внаслідок пониження ґрунтових вод імунітету виснажила дерево. Таку сосну короїд заселяє за 2—3 тижні. За сезон жук дає до 5 поколінь приплоду, збільшуючи свою присутність на дереві від 120 особин до 5 тисяч. До того ж він має спільника — шестизубого короїда, який нищить сосну знизу. Цей шкідник тягне за собою офіостомові гриби, що вражають найціннішу частину деревини, вона синіє. Короїдові вистачає один місяць, щоб вбити дерево.

Ідентичні проблеми із всиханням через шкідника мають Австрія, Чехія, Польща, Білорусь, Канада та Північна Америка. На даному етапі іншого способу боротьби, окрім «зачищення» хворого лісу і висадження нового, — не існує у світовій практиці.

Масова акція, проведена задля збереження лісу, повинна привести до конструктивного діалогу між людьми та лісівниками, — переконані учасники та організатори флешмобу. Естафету житомирські лісівники передають усім колегам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати