Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рибалки — у зоні ризику

Штаб АТО і прикордонники попереджають про можливі провокації з боку Росії в акваторії Азовського і Чорного морів
17 квітня, 11:40
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Розвідка штабу Антитерористичної операції відзначає активізацію діяльності кораблів Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ та Чорноморського флоту ВМФ РФ в акваторії Азовського моря. У цьому ж районі відзначається проведення низки заходів щодо посилення угруповання РФ кораблями та допоміжними суднами. Ймовірно, основною метою таких дій можуть бути симетричні заходи у відповідь на затримання Державною прикордонною службою України в акваторії Азовського моря риболовецького судна «Норд». Про це повідомив прес-центр штабу АТО на офіційній сторінці у «Фейсбуці».

«Зважаючи на це, штаб АТО попереджає українських рибалок, які здійснюють рибний промисел в акваторії Азовського моря про можливі провокації з боку Російської Федерації, наслідком яких може стати затримання українських риболовецьких суден. Штаб АТО також не виключає підготовку подібних провокацій й в акваторії Чорного моря», — йдеться у повідомленні.

Інформацію про можливі провокації з боку російських прикордонників «Дню» підтвердили і в Азово-Чорноморському регіональному управлінні ДПСУ.

«Російська сторона може вчинити дії у відповідь на затримання українського судна «Норд». На відміну від нас, вони не будуть діяти у правовому полі, тому можливі будь-які провокації, — коментує «Дню» Представник Президента в АР Крим Борис Бабін. — Наприклад, такі, як вбивство українських рибалок в Азовському морі у 2013 році. Якщо вони пішли на це тоді, їх ніщо не стримає і зараз. Азовське море залишається зоною підвищеного ризику. Тому ми наполегливо ставимо питання про посилення присутності в акваторії Азовського моря українських прикордонників і військових сил. Існують ризики життю і здоров’ю людей, я вже не кажу про державні та економічні інтереси суб’єктів господарювання. Тому цю проблему будемо піднімати знову. У цьому питанні є порозуміння з ДПСУ та Держрибагентством. Але загроза брудних акцій від РФ залишається реальною».

Нагадаємо, 25 березня в Азовському морі Держприкордонслужба України затримала риболовецьке судно «Норд» під прапором РФ. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна «Норд» із закритого порту Керчі. Після звільнення капітана судна під заставу за моряків вступилися російські дипломати, які намагалися вивести їх до Росії. Наразі екіпаж «Норду» залишається на материковій Україні і може потрапити у Крим за дійсними українськими документами.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати