Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рік без Гетьмана

24 квітня, 00:00

22 квітня виповнився рівно рік відтоді, як у під'їзді свого будинку було розстріляно відомого політика, лідера депутатської групи «Незалежні», екс-голову НБУ Вадима Гетьмана. Його підпис стоїть на перших гривневих банкнотах і на першому примірнику Конституції України, тому що Вадим Петрович мав найбезпосередніше відношення й до становлення економіки України, й до становлення її державності. Позавчора у Києві відбулася громадянська панахида в зв'язку з річницею трагічної загибелі. Крiм рiдних i колег В. Гетьмана, нiхто з перших осiб країни не прийшов вшанувати його пам'ять.

...У ліфті, де сталася кривава трагедія, й дотепер залишилися сліди куль, що смертельно поранили Вадима Петровича. І хоча МВС досі веде розслідування обставин його загибелі, «враження таке, неначе все стерте з пам'яті людей», — вважає депутат Г. Омельченко. У прес-центрі Головного управління МВС України в м. Києві вчора кореспонденту «Дня» Віктору ВОРОНЮКУ

повідомили, що нічого нового не можуть сказати з приводу вбивства Гетьмана й попросили звернутися до Генпрокуратури. В прес-центрі Генеральної прокуратури України відповіли, що «слідство, як і раніше, продовжується, тому Генпрокуратура не має повноважень давати коментарі».

Кореспондент «Дня» Ірина ГАВРИЛОВА звернулася до людей, які добре знали й працювали з В. Гетьманом з проханням через рік після трагедії сказати, які ж політичні й економічні наслідки цього вбивства.

Ігор ЮШКО, президент Першого міжнародного українського банку:

— Безсумнівно, в фінансовому плані Україна втратила неабиякого фінансиста, людину, яка керувала Нацбанком. Але я думаю, ми набагато більше втратили в громадянському, людському плані, тому що Вадим Петрович був абсолютно унікальною людиною. А щодо розслідування... Я не працюю з правоохоронними структурами, але думаю, що замовлені вбивства або розкриваються відразу або ж не розкриваються ніколи.

Віктор СУСЛОВ:

— Вадим Петрович був одним iз видатних українських фінансистів — і цим все сказано. Я багато що міг би розповісти, але не хочу детально коментувати ті події, які могли привести до вбивства Гетьмана. Тому що сьогодні, очолюючи слідчу комісію з НБУ, я бачу, що обсяги деяких операцій з резервами досить великі. Не можна стверджувати однозначно, але можна передбачити, що з точки зору цих валютних операцій комусь могло бути вигідно вбивство Гетьмана. Мені відомо, що МВС не припиняє розслідування цієї справи, але було б правильніше, якби воно надало офіційну й публічну інформацію про хід розслідування — тоді не було б потреби будувати версії.

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО:

— Через рік, коли бачиш, що відбувається в державі, розумієш — загибель політика й фінансиста Гетьмана — не трагічна випадковість, а закономірність, що є результатом діяльності нашої мафіозної виконавчої влади. Я сьогодні не ставлю питання щодо мотивів убивства Гетьмана, а запитую, чому й досі воно не розкрите, як не розкрите вбивство Є. Щербаня або замах на депутата Бортника? Висновок такий: програма Л. Кучми з боротьби з мафією й корупцією зазнала цілковитої невдачі, й Президент за п'ять років керівництва країною довів, що він, виконавча влада, правоохоронні органи безсилі в боротьбі проти організованої злочинності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати