Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Реабілітувати» образ бурштину

На Вінниччині започатковують нову літературну премію
13 вересня, 11:53
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

18—19 вересня на Вінниччині вперше проведуть всеукраїнський форум молодих письменників, членів Національної спілки письменників України. У перший день учасники працюватимуть у секціях, де розглядатимуть перспективи розвиту української поезії та прози, а наступного — вирушать на екскурсію у село Стара Прилука Липовецького району, де відбудеться відкриття древнього торговельного шляху. На урочистостях буде оголошено про заснування нової літературної премії під назвою «Бурштинова зоря», яка з наступного року присвоюватиметься українським письменникам за найкращі прозові та поетичні твори про український бурштин або історії, які пов’язані з бурштином.

«У Старій Прилуці йтиметься про древній торговий шлях, який з часів сарматів вів до Чорного моря і далі — на острови Крит, Родос, тобто в Середземномор’я. Ініціювали відкриття цього торгового шляху депутат обласної ради Леонід Бовх та меценатка з Волині Галина Симха. Під час цих заходів буде оголошено про заснування ними нової літературної премії під назвою «Бурштинова зоря», — розповідає голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим Вітковський. — Стара Прилука для цього поважного оголошення вибрана недаремно. Недалеко від неї розташоване Гордіївське городище, так званий Гордіївський могильник сарматських часів, де знайдено півтори тисячі виробів із бурштину, котрий, як засвідчили дослідження, видобутий на Волині. Це майже два кілограми бурштину, який нині зберігається у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Чому бурштин? Його везли торговці через Україну аж на острови Середземномор’я, представляючи там Україну. Тепер український бурштин буде оспіваний українськими письменниками. А це, сподіваюся, сприятиме цивілізованому розвитку бурштинового бізнесу в Україні».

Вадим Вітковський додав, що премія започатковується як обласна, але вже з наступного року вона матиме статус всеукраїнської. Для її промоції зібрання письменників у подальшому відбуватимуться уздовж «чумацького шляху» — вниз по течії річки Південного Бугу. Спершу на території Миколаївської області, далі — на Одещині, і так до Чорного моря. Головна мета літературної новації — спрямувати літературний процес стародавніми торговими шляхами — від Поділля до Чорного моря.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати