Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Причини зсуву зрозумілі - винна стихія

21 червня, 00:00

У Дніпропетровську на засіданні державної комісії з питань ліквідації наслідків зсуву на житломасиві Тополя-1 оприлюднено висновки групи експертів, котрі вивчали причини катастрофи, внаслідок якої обрушилися під землю житловий 9-поверховий будинок, два дитсадка, школа й загинув 85-річний пенсіонер. Близько 3600 чоловік відселено з зони зсуву.

Комісія констатувала, що "головною причиною аварії є потужне природно-техногенне обводнення" схилу Тунельної балки, де стояли споруди. Під ними утворився пливун об'ємом 300 тисяч кубометрів. Стікати грунтовим водам заважали побудовані на схилі балки гаражі, які ущільнили грунт і стали своєрідною дамбою. За останні двадцять років рівень грунтових вод на Тополі-1 піднявся на 20 метрів і наблизився до поверхні землі.

Причини обводнення грунту різноманітні. Це й витікання з труб, і аварійний стан дренажу, готового до експлуатації лише на 30 відсотків. Крім того, відзначила комісія, будівельну документацію "замовник не зберігав" і розібратися в усьому складно. Мабуть тому загальний висновок такий: "аварія, що сталася, є результатом унікального природно-техногенного багаточинникового явища, яке не має аналогів в Україні". Отож і вимагати в судовому порядку матеріальну й моральну компенсацію жителям Тополі-1, судячи з усього, буде не просто.

Місцеві власті обіцяють потерпілим, котрі проживають у готелях і гуртожитках, купити квартири й навіть частково компенсувати домашнє майно, проте фінансові питання на засіданнях державної комісії та штабу з питань ліквідації аварії розглядалися за відсутності преси. Мер Дніпропетровська Микола Швець виступив з ідеєю відновлення й ремонту відселених багатоквартирних будинків у зоні зсуву з наступним їх заселенням. До речі, сам він днями успішно захистив у Дніпропетровській академії будівництва й архітектури кандидатську дисертацію на тему "Конструктивні системи реконструкції житлових будинків методом надбудови".

Дніпропетровськ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати