Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення...

У містечку Немирів, що на Вінниччині, планують встановити пам’ятник княгині Марії Щербатовій
23 квітня, 19:50

Проєкт реконструкції головної площі Немирова передбачає встановлення скульптурної композиції на честь княгині Марії Щербатовій, яка свого часу зробила величезний внесок у розвиток міста. Як повідомив «Дню» голова громади Віктор КАЧУР, наразі виготовляється проєктно-кошторисна документація. Потім пройдуть громадські обговорення, під час яких команда проєкту запропонує громаді концепцію реконструкції площі і розміщення на ній пам’ятника княгині Щербатовій, як єдиний історичний ансамбль. Та оскільки у архівах збереглося небагато світлин княгині, Немирівська ОТГ просить усіх, хто має будь-яку інформацію чи фото з життя Марії Щербатової, надати їх на сканування для створення пам’ятника.

«Свого часу я мав за честь зустрічати родину княгині Щербатової у Немирові, а саме внучку і правнука. Вони приїжджали єдиний раз за всю історію. Хотіли провідати могилу княгині, а направив їх до нас покійний митрополит Володимир. Ще тоді визріла ідея повернути Марію Щербатову у Немирів, подякувати за великий внесок у розвиток міста і відновити таким чином історичну справедливість, — розповідає Віктор Качур. — Головний виклик на сьогодні — це відтворення образу Марії Григорівни. Хочемо, щоб і мешканці громади, і ті, хто до нас приїжджає, дивлячись на пам’ятник, одразу розуміли, що це княгиня Щербатова. На жаль, свого часу втратилося багато історичних даних та світлин княгині. Окрім світлин із просторів Інтернету, ми маємо унікальне фото, де княгиня сидить на лаві перед своїм палацом. Але чи доцільно відтворювати таку композицію на площі, вирішуватимуть фахівці і краєзнавці. Тому поки що ми у творчому пошуку того, у якому образі постане княгиня Щербатова на площі Немирова. І маю надію, що попри політично-економічні перипетії, як і планували, за два роки ми втілимо цей проєкт у життя».

ДОВІДКА «Дня»

Землі Немирівщини ще з ХVII століття перебували у володінні знатного польського роду Потоцьких, який поріднився в XIX столітті з не менш знатним російським родом Строганових. Тривалий час господарем Немирівського маєтку був граф Болеслав Потоцький. Його донька Марія вийшла заміж за графа Григорія Строганова, сина знаменитого державного діяча. У 1857 році у них народилася дочка Марія Григорівна, якій судилося стати останньою господинею Немирівського маєтку. Титул княгині і прізвище вона отримала після одруження з князем Олексієм Щербатовим.

У Немирові княгиня Щербатова провела більшу частину свого життя. Відбудувала новий палац і дендропарк, побудувала електростанцію, критий ринок, лікарню для бідних, вимостила вулиці міста та оздобила їх електричними ліхтарями. Княгиня переймалася освітою своїх громадян, на її кошти часто навчалися діти городян в інших містах України, вона фінансувала будівництво Київського політехнічного інституту. Марія Щербатова продовжила займатися горілчаною промисловістю і підняла її на новий рівень. Вона побудувала новий спритзавод, який у модернізованому виді працює і нині.

Після повалення царя, через прихильність немирівчан до княгині Щербатової, голова Раднаркому України дав наказ про недоторканність родини, їхнього палацу та парку. Однак вночі 20 січня 1920 року п’яні червоноармійці розстріляли у парку біля палацу трьох жінок: 63-річну княгиню Марію Щербатову, її 39-річну дочку Олександру та їхню подругу Марію Гудим-Левкович. Потім вони знайшли і смертельно поранили 23-річну невістку Ольгу, дочку прем’єр-міністра Російської Імперії Петра Столипіна. Згодом місцеві жителі вчинили самосуд над вбивцями княгині і розстріляли вже їх...

У пам’ять про Марію Щербатову в Немирові й досі у належному стані збережений її маєток та розкішний парк, у якому насаджено багато кущів та дерев різних порід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати