Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Погашення облігацій одеської позики відкладається

20 травня, 00:00
На скільки — визначить урядова комісія Михайло АКСАНЮК, «День» В Одесі, схоже, визріває черговий скандал: виникли труднощі зі своєчасним погашенням 61-мільйонної муніципальної позики. Проспектом емісії облігацій позики, підписаним рік тому першим заступником Одеського міського голови А. Ворохаєвим та головою правління АКБ «Порто-Франко» В. Внуковою, передбачено: «Дата початку погашення та виплати відсотків 1 травня 1998 року». Однак і досі проблема виплати власникам облігацій понад 90 мільйонів гривень залишається відкритою...

Першими забили тривогу іноземні власники багатомільйонних пакетів облігацій: настав термін виконання зобов’язань, а Одеський міськвиконком не сповіщає про готовність повернути нарощені капітали. Коли ж врахувати, що суми, про які йдеться, складають більше половини міськбюджету, то «облігачених» юридичних осіб-нерезидентів України можна зрозуміти. Самі ж одесити та місцеві підприємства, що придбали цінних паперів менш як на півтора мільйони гривень, поки що незворушно спостерігають за розвитком ситуації.

Отож, до головного болю з приводу складної політичної ситуації в облцентрі долучається ще й фінансове неблагополуччя. «Двічі вже зустрічався з Едуардом Гурвіцем із приводу вирішення накопичених проблем, а знайти шляхи до їх розв’язання так і не вдається», — не приховував прем’єр-міністр Валерій Пустовойтенко під час робочого візиту до Одеси наприкінці минулого тижня. Однак зустрічі з в. о. міського голови Іваном Фесенком та іншими керівниками міськвиконкому не вельми заспокоїли главу уряду: не завершене будівництво ані паркінгів, ані величезного універмагу біля «Привозу», ані інших проектних будов під виплату позики...

Тому й розпорядився прем’єр негайно створити комплексну комісію для перевірки фінансового стану міськвиконкому. Першим одержав команду — готуватися до грунтовного аудиту — начальник Головного контрольно-ревізійного управління Мінфіну Микола Каленський, а урядову комісію доручено очолити віце-прем’єру Миколі Білоблоцькому. «Ситуація в Одесі перетворюється в НП великого масштабу, — заявив В. Пустовойтенко на зустрічі з депутатами міськради. — Цікаво послухати міркування з цього приводу?»
 

Втім обмін думками звівся до того, що одні члени міськради співали дифірамби Е. Гурвіцу, інші, навпаки, — наполягали, що саме він та сформована ним команда є винуватцями украй складної політико-фінансової ситуації в місті. А треті просто вимагали від прем’єра забезпечити функціонування судової влади в державі: скільки ще Одеський міськвиборчком ігноруватиме рішення Кіровоградського облсуду про призначення повторних виборів міського голови?

— Під час зустріч зі мною Е.Й. Гурвіц сказав, що вже визначився, — уточнив В. Пустовойтенко. — Я сам бачив його заяву про складення повноважень міського голови. Прийняв він, наскільки знаю, присягу народного депутата України, отже за законом не може суміщати ці посади.

Утім керуюча справами міськвиконкому Т. Єршова спростувала прем’єра, заявивши що Едуард Йосипович написав у заяві про складання своїх повноважень міського голови... 1994 року обрання.

Прояснити ситуацію, звичайно, може лише Центрвиборчком. А достовірно відомим поки є те, що прокурор Одеси Анатолій Меденцев вніс протест на рішення міськвиборчкому від 8 травня поточного року про відмову організації повторних виборів Одеського міського голови. На порушення чинного законодавства, говориться в документі, міська виборча територіальна комісія не виконала рішення колегії Кіровоградського облсуду від 6 травня про визнання недійсними виборів міського голови та призначення повторних виборів. Одначе, рішення суду є остаточним і обов’язковим для виконання міськвиборчкомом у 2-денний термін. Тому рішення міськвиборчкому належить відмінити і «виконати рішення колегії Кіровоградського облсуду у цивільній справі № 3–5 від 6 травня 1998 року». Протестом прокурора Одеси призупинено дію названого акту міськвиборчкому, а сам протест належить розглянути в 10-денний термін.

Залишається додати, що вже 21 травня перша сесія міськради 23 скликання, очевидно, ухвалить рішення з цього приводу. А ще скоріше, ймовірно, видасть указ глава держави щодо стабілізації політичної ситуації у «морській столиці» України.

Одеса
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати