Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підпора для схилів Дніпра

Активісти вимагають перевірити, як Мінкульт і київська влада дбають про пам’ятки
18 квітня, 11:34

«Подивіться уважно на це фото, руйнація щодня тисячолітньої історії Києва нікого не турбує? — звернувся до киян активіст Віталій БІЛЕЦЬКИЙ, публікуючи на «Фейсбуці» світлини розритої Поштової площі.  —  На ваших очах руйнують Київ... Ні слова. Коли в Софії руйнуються фрески від сцени, це вас не турбує? Коли заради двох ТРЦ та селфі-мосту знищують історичний ландшафт, який був більш ніж тисячу років обличчям Києва, — все добре?»

Віталій Білецький писав цей пост у контексті пожежі у соборі Паризької Богоматері, яка сколихнула весь світ та українців у тому числі. Але ж дійсно не помічаємо того, що втрачаємо цінні надбання, які просто перед носом. П’ять років тому на Поштовій площі планували збудувати торговельний центр. Але знайдені археологами залишки вулиці древнього Києва не дали інвестору рухатись далі. Міська влада досі не спромоглася створити тут обіцяний музей.

Тим часом місцеві мешканці розповіли «Дню», що майже тиждень Поштова площа без електроенергії. Її відімкнули через накопичені інвестором борги. Відповідно, не працюють насоси, котрі відкачували воду з місця розкопок.

Щоб не сидіти склавши руки, представники ініціативної групи «Музей на Поштовій» підготували відкрите звернення до народних депутатів Верховної Ради, Кабінету міністрів, кандидатів у президенти та дійсних членів Національного комітету ICOMOS України, щоб шукали вихід із ситуації.  

 Активісти вимагають рятувати не лише Поштову площу, а всю пам’ятку ландшафту «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро», до якої вона входить. Небезпека чатує на цю пам’ятку з різних боків. Зокрема, триває  будівництво пішохідно-велосипедного мосту між Хрещатим парком і Володимирською гіркою, що може спричинити руйнування дніпровських схилів, бо крім мостового переходу, передбачена поява канатної дороги та двох торговельно-розважальних комплексів.

Тому активісти «Музею на Поштовій» вимагають від Державної архітектурно-будівельної інспекції та Міністерства культури зупинити всі будівельні роботи на території пам’ятки ландшафту «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро», а також демонтувати мостовий перехід між Хрещатим парком та Володимирською гіркою.

Від Генеральної прокуратури та Служби безпеки України вимагають розслідувати діяльність Мінкультури, КМДА і Національного комітету ICOMOS упродовж 2010—2019 років. А парламент та уряд просять створити тимчасову комісію з питань збереження, охорони та використання культурної спадщини, природно-заповідного фонду і реформування пам’яткоохоронної галузі — для оцінки реального стану пам’яток ЮНЕСКО, заповідників і заповідних територій та визначних пам’яток. Завдяки цьому хочуть перевити, чи спроможні державні структури захищати культурну спадщину так, як французи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати