Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перші в донорстві

У Сумах встановили незвичний рекорд
29 серпня, 10:21

28 серпня у Сумах встановили національний рекорд за кількістю донацій (здавання крові) на тисячу населення: нині цей показник у місті становить 190. Це унікально, адже навіть у розвинених європейських країнах він сягає 40 донацій, у США наближається до 100. Отже, наступний крок — встановлення світового рекорду.

Однак це не є самоціллю. Щодня, щоб поділитися своєю кров’ю, до Сумського обласного центру служби крові (СОЦСК) приходять від 100 до 300 людей. Минулого року тут зареєстрували понад півмільйона донорів, із яких 47 тисяч є активними і здають кров принаймні тричі на рік.

За словами головного лікаря СОЦСК Світлани Кривцун, порівняно з 2015 роком, кількість донорів центру збільшилася майже удвічі, 90% із них — «штатні», які здають кров регулярно. Цікаво, що середньостатистичний донор «молодшає» і нині його вік становить близько 25 років. Прикладом для інших слугують працівники центру, 90% із яких самі є донорами.

Спілкуємося з Едуардом, який прийшов здати кров. За фахом він кухар. Донор із 2015 року. Запитую, що надихає йти і здавати свою кров. «Можливість допомагати людям», — коротко відповідає він.

Поруч здає кров Валентин. Каже, що вже робив це десятки разів. Військовий, себе називає «свідомим громадянином».

Ігор, слюсар, є донором 18 років поспіль. Якось йому довелося бути в онкологічному відділенні дитячої лікарні. Це й стало стимулом. Дівчинка, заради якої він здавав кров, на жаль, не вижила. Але потім виживали і виживають інші.

Сертифікат, який засвідчує рекорд, отримав міський голова Сум Олександр Лисенко. Медики кажуть: не в кожному місті і голова обласної державної адміністрації, і мер самі є донорами. Сумам у цьому пощастило.

До речі, наступною заявкою на загальнонаціональний рекорд буде «родинне донорство», розповідають у СОЦСК. Бо сюди приходять і з дітьми, і з братами-сестрами, і з іншими родичами. А загалом до 30 донорів щодня до центру приходять уперше. Про що це свідчить? Про подальші перспективи. Про подальші, такі корисні рекорди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати