Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Переробка сміття — за польські гроші

Вінницька міська рада уклала інвестиційну угоду зі стартап-проектом Domat Consulting для будівництва заводу
10 квітня, 11:56
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Восьмого квітня міський голова Вінниці Сергій Моргунов та контент-координатор польської компанії Domat Consulting (м. Кельце) Ярослaв Пaсек скріпили своїми підписали меморандум про будівництво заводу з переробки сміття на землях Вінницької міської ради, які розташовані у Жмеринському районі. Попередня вартість інвестиційного проекту становить понад 15 млн євро. Його реалізація відбуватиметься на основі співфінансування обох сторін і складатиметься з кількох етапів. Розробляється проектна документація, а з початку наступного року (після погоджень, екологічних експертиз та громадських слухань) розпочнеться будівництво сміттєпереробного комплексу. Він працюватиме за польськими технологіями відповідно до європейських стандартів.

«Понад 20 років ми займаємося відходами в Польщі та інших європейських країнах. 7 років — у сфері сміттєпереробки. За цей час вийшли на європейський рівень збору, сортування та переробки сміття. Тепер маємо можливість передати свої технології, які вже успішно застосовуються в Кельце, нашому місту-побратиму Вінниці, — каже Ярослав Пасек. — Практична реалізація цього проекту розпочнеться за 2—3 роки. Він міститиме дві складові: безпосередню переробку сміття й поліпшення системи збору відходів у Вінниці, бо ці речі взаємопов’язані і забезпечують ефективність роботи».

Проект не матиме шкідливого впливу на екологію, сміття не спалюватимуть, захороненими будуть не більш ніж 20% інертних відходів (їх кількість обіцяють щороку зменшувати), а решту — перероблятимуть на будівельні матеріали (цеглу, блоки тощо). Як зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов, місто має відповідати європейським стандартам, і якщо в Європейському Союзі до 2030 року планують на звалищах залишити до 10% сміття, а решту — переробляти, то за такими нормами має працювати і Вінниця.

«Ще 2007 року за допомоги наших партнерів із Кельце ми серйозно підійшли до реновації полігона біля села Стадниця. Пізніше запровадили роздільний збір сміття в місті, закупили нову техніку, а сьогодні підходимо до кардинально нового етапу — будівництва сміттєпереробного заводу, — зауважує Сергій Моргунов. — Україна з минулого року на законодавчому рівні зобов’язалася сортувати сміття та розділяти його для можливості повторного використання. На сьогодні площа сміттєзвалищ на території України сягає площі території сучасної Данії. Тому ми маємо працювати над зменшенням негативного впливу на екологію і збільшувати вторинну переробку».

Заступник міського голови Микола Форманюк додав, що інвестиційний проект із будівництва сміттєпереробного комплексу стане першим в Україні як за сучасними технологіями переробки, так і за інноваційною системою збору та сортування відходів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати