Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оживити «Зелені криниці»

На Вінниччині розчистять праву притоку Дніпра — річку Рось
29 січня, 11:57
ФОТО VINNITSAOK.COM.UA

Окрім продовження робіт з розчистки русла річки Південний Буг, в області планують відновити річки, які наповнюють басейн могутнього Дніпра. Зокрема йдеться про річку Рось, яка є правою притокою головної водної артерії України. Наразі, як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів вінницької ОДА Микола Ткачук, уже розпочалися громадські обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля запланованих робіт щодо відродження витоку річки Рось та реконструкції гідротехнічних споруд на території заказника, розташованого на цій території.

«Початок річці Рось дають три джерела, які розташовані за межами села Ординці Левківської сільської ради Погребищенського району. У 1970-х роках на місці витоку Росі був збудований комплекс споруд та створений заказник  «Зелені криниці». З роками джерела замулились, а гідротехнічні споруди майже зруйнувалися. Тому тепер постала потреба повної комплексної реконструкції витоку Росі, яка дозволить збільшити повноводність правої притоки Дніпра», — каже Ткачук.

Роботи з реконструкції планують здійснити упродовж поточного року. Передусім буде проведена очистка місцевого ставка та русла річки Рось від мулових наносів на відстані 504 метри. Також — відновлення греблі та водовипускної споруди, розгортання мулу і посів багаторічних трав уздовж берегів водойми. Орієнтовна вартість робіт з реконструкції витоку річки Рось становить 1,5 млн гривень. До співфінансування проекту долучиться місцева громада.

Крім цього, як писав «День», цього року на Вінниччині продовжать очищення акваторії Південного Бугу. На це планують витратити понад 200 млн грн. Заплановано завершити розчистку річки Десна, провести реконструкцію берегозакріплювальних споруд у межах селища Стрижавка, очистити від мулових наносів Південного Бугу в межах Хмільника та Вінниці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати