Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осінь окупантів. Знову обшуки і арешти

У Криму розпочалася нова серія репресій проти активістів «Кримської солідарності»
31 серпня, 18:26

Учора вранці надійшла звістка, що російські силовики провели серію нових обшуків та затримань в оселях кримських татару Судаку, селищі Совєцький і Нижньогірському районі. Силовики прибули до місця обшуків на кількох машинах і з автозаками. Як повідомили в «Кримській солідарності», обшуки проходили в будинках Енвера Топчі (Совєцький), Айдера Аблякімова (Сонячна Долина під Судаком) і Рідвана Умерова (Судак). Айдер Аблякімов є батьком малолітньої дитини і працює співробітником МНС у Криму. Рідван Умеров — активіст і муедзин місцевої мечеті. Батько трьох неповнолітніх дітей. Енвер Топчі — громадський активіст.

Як повідомила журналістам дружина кримськотатарського активіста Айдера Кадирова з Нижньогірського району, в їхньому помешканні російські силовики обшук навіть не проводили, а просто взяли у чоловіка український паспорт і повезли на допит до Сімферополя. Вона розповіла, що Айдер Кадиров є батьком 4 дітей, старша дитина — інвалід дитинства, у самого чоловіка — цукровий діабет. Айдер Кадиров є громадським активістом і журналістом видання «Грани.Ру».

«Люди в масках, — каже його дружина, — приїхали о шостій годині ранку і стали стукати в двері. Коли силовики потрапили в будинок, вони зачитали протокол і стали обходити кімнати. Вони стали питати чоловіка, чи знає він якогось Дададжонова Уміджона.  Протокол був складений на нього. Його, як я зрозуміла, звинувачують за статтею 205,5, частина друга — організація діяльності терористичної організації або участь в діяльності такої організації. Запитали у нього паспорт, російського паспорта у нього не було, тому що ми здали документи, був український паспорт. Вони взяли український паспорт, забрали телефон. Вони сказали, що просто допитають його і відпустять»

Усіх чотирьох кримських татар затримали і доправили в будівлю УФСБ в Сімферополі.

З ситуації зрозуміло, що нова осіння активність силовиків в окупованому Криму зв’язана з твердою позицією української сторони на перемовинах в Мінському форматі, а також з пошуком Україною ефективного міжнародного майданчика для тиску на Росію з метою деокупації Криму.У зв’язку з цим Росія також затягує новий тур обміну полонених, який, як говорили, мав відбутися наприкінці серпня, та також чинить спротив включенню в списки обміну представників кримських татар, заарештованих та засуджених в Криму та в Ростові.   

Вчора заступник постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева назвала вранішні обшуки у кримськотатарських сімей «черговим злочином окупаційної влади». Представництво розповсюдило повідомлення, в якому ідеться, що воно «засуджує дії російської адміністрації з переслідування громадян України з громадянською позицією, документує кожен випадок і долучає інформацію про політично мотивовані переслідування в перелік злочинів Росії, що здійснюються на території тимчасово окупованого Кримського півострова».

Таміла Ташева заявила: «Малолітні діти в цивілізованому світі не можуть прокидатися вранці від стуку в двері ФСБ Росії і купи озброєних людей тільки тому, що їхні батьки є цивільними журналістами та активістами. Росія намагається зробити з кожної людини, незручної для режиму, екстреміста. А солідарність кримських татар це те, що їх дратує найбільше. Обшуки є продовженням системних злочинів з переслідуванн представників нелояльного кримськотатарського народу».

Вчора, як повідомили пресслужби відомств, також кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків в будинках кримськотатарських активістів відкрили прокуратура і поліція АР Крим. У повідомленні зазначено, що кримінальне провадження розпочате за фактом порушення недоторканності житла при проведенні незаконних обшуків (ч. 2 ст. 162 КК України).

Як повідомило адвокатське об’єднання з Криму, юридичний захист затриманим будуть надавати адвокати: Олексій Ладін (Айдер Кадиров), Еміне Авамілєва (Енвер Топчі), Сафіє Шабанова (Айдер Аблякімов) і Марлен Халіков (Ридван Умеров). За словами відомого кримського адвоката Еміля Курбедінова, адвокатів на обшуки силовики не пустили. На сайті «Кримської солідарності» жителі Криму активно коментують події вчорашнього ранку і одностайно висловлюють думку, що затримані люди не робили нічого злочинного, однак є патріотами свого народу і громадськими активістами, які виступали на захист незаконно засуджених їхніх співвітчизників. Наприклад, користувач з ніком Sheyde Sheyde  зазначив, що «Забирають кращих синів мого народу! Хай Всевишній Аллах допоможе їм достойно перенести всі випробування, і ніколи і ніким не бути зломленими».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати