Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олег Литвак мріє продублювати НБР у Генпрокуратурі?

15 серпня, 00:00

"Прокуратура буде відкритою для спілкування з працівниками ЗМІ", - заявив Олег Литвак, в.о. Генпрокурора на першій зустрічі з журналістами. На перше причастя нехай поки що й напівпрокурора чекали нетерпляче.

І лише тому, що журналістів цікавила позиція й участь Генпрокуратури в справі захисту представників ЗМІ. Цікаво було дізнатися, що ж нового приніс у Генпрокуратуру екс-керівник Національного бюро розслідувань, котрий засидівся в кріслі неіснуючого, фактично, відомства, й дістав у спадок звинувачення на адресу прокуратури в корупції й політичних залицяннях до органів влади.

Але, за словами Олега Литвака, котрий не втомлюється підкреслювати, що він поки що лише виконує обов'язки Генерального прокурора, й що робота самого відомства його не задовольняє. Одним із напрямів його діяльності буде не тотальна (уточнив О.Литвак), а методична "чистка" правоохоронних органів спільно з СБУ й МВС. Першою її жертвою вже став помічник прокурора Автономної Республіки Крим, заарештований за хабарництво.

Головною причиною неефективної роботи органів прокуратури Олег Литвак уважає неузгоджену діяльність органів слідства й оперативників, котрі не тільки містяться територіально далеко, а й підпорядковані різним відомствам. "Таке розслідування називається заочним", - зауважив в.о. Генпрокурора. Наявних органів слідства в нашій країні вкрай мало, вважає О.Литвак. Більше того, він дуже хоче об'єднати слідчі й оперативно-розшукові підрозділи під дахом прокуратури. При цьому в.о. Генпрокурора ностальгічно згадав про те, якою все-таки чудовою (хоча законодавчо й знекриленою) була ідея НБР.

Щоправда, він чомусь забув про те, що в концепції судово-правової реформи в Україні, ухваленій ще 1992 року, було визначено створення єдиного слідчого комітету. А з іншого боку постає питання: чи варто об'єднувати органи, які "вибивають" зізнання й ведуть слідство й цим створити це одного монстра, на якого тому, хто потрапить у його жорна, й поскаржитися не буде куди? У цьому контексті, як вважає один з працівників інституту законодавства при Верховній Раді України, створення незалежного від усіх правоохоронних органів слідчого комітету куди як доречніше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати