Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навчання закінчиться дистанційно

До осені заклади освіти для дітей не відкриються, під питанням — час проведення ЗНО
23 квітня, 19:46
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У зв’язку із продовженням карантину в Україні до 11 травня 2020року Міністерство освіти і науки України вирішило, що навчальний рік 2019-2020 років у закладах освіти закінчиться дистанційно наприкінці травня. Для учнів 4-х і 9-х класів державна підсумкова атестація (ДПА) скасовується, коли відбудеться ЗНО — залежатиме від часу завершення карантину.

«Маємо бути готові до завершення навчального року дистанційно, — сказала т. в.о. міністра освіти і науки України Любомира МАНДЗІЙ. — Навчальний рік у закладах освіти триватиме до 1 липня. При цьому — навчальний процес для учнів усіх класів, крім 11-х, закінчується, відповідно до прийнятої структури навчального року педагогічної  радою школи. Ми працюємо з використанням технологій дистанційної освіти до закінчення травня. Всі хочуть живого спілкування, але виходячи з тенденцій, в Україні має бути принципово іншою епідеміологічна ситуація. Тоді ми зможемо організувати освітній процес у закладах освіти».

Випускників 11-х класів Любомира Мандзій закликала активно готуватися до ЗНО. Вона запевнила, що «воно відбудеться у 2020 році». З її слів,терміни можуть бути різними: може — у червні, може — у серпні. Все залежить від епідситуації. Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯ) оприлюднив на скриньках випускників інформацію щодо проведення ЗНО. 

Щодо всіх інших учнів шкіл, то т.в.о. міністра наголосила, що дистанційне навчання суттєво відрізняється від навчання вживу, не у всіх родинах є добрі технічні можливості для навчання. Прохання до вчителів — враховувати, бути гнучкими і не проявляти надмірної вимогливості.

«Корегувальне навчання і закріплення матеріалу — потрібне. Плануйте його собі, освітяни, на початок начального 2020-2021 року, — наголосила вона. — МОН розробило рекомендаційного листа. У ньому є різні перераховані можливості, аби провести підсумкове оцінювання учнів. Його особливості визначатиме сам заклад освіти: розумію,що у нас різні ситуації і умови проведення навчального процесу за допомогою технологій дистанційного навчання. Тому треба зважити на особливості, в яких працюють вчителі і учні».

За її словами, підсумкова оцінка за семестр має бути виставлена, з урахуванням поточного оцінювання до 12 березня та тематичного оцінювання, яке учителі проводять під час навчання з використанням дистанційних технологій. Для учнів 1-2-х класів використовуватиметься формувальне та підсумкове оцінювання. Формувальне — шляхом спостереження за поступом учня у різних видах діяльності та виходячи з динаміки успішності виконаних завдань.

«Школи до 15 червня мають завершити оформлення документів: свідоцтва досягнень, табелів та свідоцтва про завершення базової середньої освіти. Учням 1-8-х та 10-х класів, які не планують переходити в інший заклад, керівництву школи потрібно переслати копії документів в електронному форматі або в інший спосіб. Оригінали вони зможуть отримати на початку нового начального року. Пам’ятайте, що свідоцтва про загальну середню освіту, свідоцтва досягнень і табелі — це документи, які стосуються індивідуально кожного учня та не мають бути предметом для обговорень у батьківських чатах», — наголосила Любомира Мандзій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати