Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Національні дружини». Ще один крок до анархії?

Реакція соцмереж на правомірність діяльності «національних дружин»
30 січня, 18:07
Фото: hromadskeradio.org

Цієї неділі політична партія Андрія Білецького «Національний корпус» влаштувала показову присягу учасників так званих добровольчих об’єднань  «національні дружини». Позиціонують себе ці «дружинники» правоохоронцями «від народу», які наче б то мають забезпечувати порядок на вулицях.

За теорією, яку оголосив речник «Національного корпусу» Роман Чернишов під час недільної присяги, дружинники «підтримуватимуть порядок на вулицях, патрулюватимуть вулиці, протидіятимуть алко- та наркопритонам і взагалі допомогатимуть там, де державні органи або не можуть, або не хочуть допомагати українській громаді».

Але чи є законним існування таких «добровольчих силових об’єднань»? За українським  законодавством, у країні можуть існувати громадські організації різної спрямованості, але вони не мають жодного права застосовувати силу, бо це стає злочином.

Зокрема, міністр внутрішній справ Арсен Аваков на сьогоднішньому брифінгу підкреслив, що в Україні «є тільки одна монополія на застосування сили - державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, незаконні».

Тож яким чином «народні захисники», укомплектовані з представників «азовського» руху, будуть боротися з алко- та наркопритонам, не використовуючи насилля, - це велике питання. І яка справжня мета створення цих добровольчих об’єднань - це питання покрите мороком таємниці.

Тим часом соціальні мережі «вибухнули» аналітикою щодо справжньої мети створення «національних дружин», тож «День» підготував для своїх читачів огляд найбільш актуальних постів за цією темою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати