Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Надсучасний та інтерактивний

У Дніпрі готують до відкриття Музей історії міста
21 жовтня, 18:54

Його створено за ініціативою міського голови Бориса Філатова. Будівля музею — це пам’ятка національного значення, зведена у середині ХІХ столітті — Будинок губернатора, і знаходиться вона просто поряд з мерією. У холі нового музею демонструється спеціально створений для відвідувачів фільм про цю будівлю, з якою тісно пов’язана історія старого міста, колишнього Катеринослава. Тут відвідувачі за допомогою інформаційної панелі можуть отримати усю необхідну інформацію, яка дозволяє зорієнтуватися у музейному просторі.

Перша музейна зала має назву «Архітектура». Відвідавши її, можна дізнатись, як виникло та зростало місто, які давні архітектурні стилі можна відшукати у сучасному Дніпрі. У залі представлена справжня катеринославська цегла, ліпнина, документи про нерухомість. Побачити усі архітектурні шедеври можна, переглянувши фільм «Архітектурне обличчя міста». Ще одним унікальним продуктом є фільм «Місто, якого не було». Це історія про невтілені проєкти міської забудови, про будинки, до яких не завітати, та навіть цілі вулиці, якими не пройтись. Мобільний додаток MyMID перенесе до катеринославської квартири.

Друга зала, «Історія соціально-культурної сфери», має чимало інтерактивних зон. Відвідувачі самостійно можуть скористатися патефоном середини ХХ століття та послухати платівки, спіймати радіохвилю «Голосу Америки». Посидіти на автентичному дивані середини минулого сторіччя та погортати старі журнали. У зоні шкільної освіти — зазирнути до портфеля школяра 1970-х років. У цьому ж залі  можна провести справжні експерименти з фізики, скласти до купи рештки горщика ХІХ століття та відчути себе археологом, а також ретельно розгледіти давні скам’янілості. Всі ці зони відвідувачі можуть дослідити самостійно. Відчути історію, так би мовити, на дотик. У другій залі, як і у попередній, втілено проєкційний дизайн. Тут демонструється три спеціально створених для музею фільми «Освіта», «Культура» та «Медицина». А дізнатися більше про ці теми дозволить інформаційна панель.

Зала «Історія суспільства» зараз складається із двох виставок. Перша присвячена почесному громадянину міста — Олександру Полю, підприємцю, колекціонеру та меценату. Її основу складають археологічні знахідки з Севастопольського парку, де цього літа вчені шукали та знайшли могилу Олександра Поля. Друга присвячена людям, які підтримали створення музею «Творимо музей разом». У цій залі за допомогою комп’ютерної графіки було оживлено старі фотографії з родиною Олександра Поля, знаковими місцями старого міста. Також було розроблено коротку графічну анімацію, присвячену Олександру Полю. Більше про життя цього діяча можна дізнатися теж через інформаційну панель. У інтерактивній залі «Історія торгівлі»  відвідувач переноситься у справжню катеринославську крамницю та може доторкнутися до автентичних предметів давніх часів. Кожен охочий може скористатися дореволюційним касовим апаратом 1912 року. За допомогою рахівниці розрахувати решту. А на справжніх вагах з центрального міського ринку «Озерка» 1950-х років, дізнатися про вагу різних товарів та речей. Ця зала, як і попередні, теж має інформаційну панель, де можна дізнатися про старі ринки Катеринослава, відомі кафе та ресторани Дніпропетровська, улюблені крамниці городян тощо.

Остання зала має назву «Дніпро, пороги, мости». Відповідно до загального проєкційного дизайну було створено спеціальний науково-популярний фільм, в якому лоцман дніпрових порогів розповідає, як раніше виглядало Дніпро, як у нашому місті було створено перші мостові переправи. Все це кожен відвідувач незабаром зможе побачити у сучасному та інтерактивному Музеї історії Дніпра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати