Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мільйон на школу

У Стобихівці на Волині продовжують збирати батьки
09 лютого, 11:35

Торік у Стобихівці народилося 32 дитини, котрі, як їм виповниться вік, підуть у школу, це готовий цілий клас. У січні народилося вже п’ятеро діток, і такими темпами до кінця року може сформуватися ще не один перший клас, котрий, як і народжені у 2017-му, просто не матимуть куди піти у школу, якщо в селі не збудують нової. Загалом у цьому волинському селі, традиційно багатодітному, до 250 дітей віком до шести років.

Діюча  ж школа і аварійна, і давно не вміщає всіх учнів. Торік селяни 1 вересня просто не пустили дітей у школу, навчання розпочалося лише у другій половині вересня. Протести, поїздки у Міністерство освіти, до голови Волинської ОДА і т.д. певним чином зрушили питання з місця. Оскільки Стобихівку на Волині називають «селом мільйонерів», бо родини хоч багатодітні, але й мають матеріальний достаток, то селяни вирішили зібрати кошти, аби розпочати будівництво школи, а далі буде перспектива отримати гроші з Фонду регіонального розвитку на незавершене будівництво (нагадаємо, «День» писав про ситуацію у № 189 від 24 жовтня 2017 року). Розбагатіли стобихівці на не зовсім легальній справі: тут чимало «підпільних» пилорам. Картина, коли за кермом батьківського джипа — семикласник, тут не рідкість. А які суми отримують у формі соціальних виплат від держави! Фактично не сплачуючи податків, будучи фіктивно безробітними... Начальник відділу освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації Віктор Пась каже, що щороку на відновлення знищеної лісовозами дороги від Запруддя до Карасина (а тут рукою подати до Стобихівки) надають великі кошти. «Торік 700 тисяч виділили, — каже він. — А підуть важкі машини з лісом — і знову на дорозі  руїна». Тому те, що стобихівці вирішили «скинутися» на школу, насправді є певною компенсацією державі: за зруйновані дороги, за нелегальні заробітки. Звісно,  якби  держава серйозно взялася за пилорами, то були б солідні відрахування у бюджет і відповідно й на школу. Але селяни живуть за тими правилами,  які їм сформувала держава.

Наразі, створивши громадську організацію «Стобихівський пролісок» (квітка, що символізує прихід весни, відновлення життя), селяни зібрали вже 600 тисяч гривень. Голова ініціативної групи батьків Сергій Сухацький каже, що вирішено було з кожної «душі» від народження до 40 років здати на школу по тисячі гривень. Оскільки у нього — шестеро дітей, плюс він і жінка, то в батьківську скарбницю чоловік поклав 8 тисяч! Свою частку справи вирішує і райвідділ освіти: замовлено перерахунок кошторисної частини ПКД та проведення її державної експертизи. Батьки дітей звернулися по допомогу і до народного депутата України Ірини Констанкевич, яка  зробила подання на Кабінет Міністрів України і розпорядженням КМУ від 27.09.2017р. №689-р було направлено 100 тис грн. на оновлення ПКД для будівництва школи. Тепер громада чекає на  виконання обіцянки голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, що коли батьки долучаться фінансово, то і влада їх підтримає, і будівництво нової школи в селі таки розпочнуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати