Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Маючи вуха, чи чуємо ми?»

У Києві відбувся перформанс «Одного разу в місті»
21 лютого, 11:14

Дедалі більше в суспільному просторі звучить питання захисту природи. Утім, хоч більшість погоджується, що берегти довкілля — це правильно, часто далі цього справа не просувається. Схоже, меседжі екологів та активістів потребують нової мови — такої, що викличе подив.

Її прикладом став перформанс «Одного разу в місті (Київ)». Уявіть: ранок, Центральний залізничний вокзал. Серед людей, що метушаться, намагаючись встигнути на свій поїзд чи дізнатися на табло потрібну інформацію, стоїть Заєць. «Ззовні заєць виглядає як персонаж із казки, з довгими вухами, він причепурений, одягнений навіть по-міському, але все одно виділяється з натовпу. Ставлячи казкового зайця серед людей, ми ставимо запитання середовищу: маючи вуха, чи чуємо ми? Чи в змозі ми почути ще щось, крім бігу свого людського его?» — пояснюють ідею перформансу організатори — команда благодійного фонду Peli can live. Режисерка заходу — Крістіна Люльченко, а в ролі милого зайчика була Юлія Домашець.

Цей перформанс є частиною значно більшого проєкту «Одного разу в лісі» згаданого благодійного фонду. Його головна мета — змінювати ставлення людей до природи, і реалізує її він у двох напрямках. По-перше, через серію перформансів в Україні та світі, в яких порушено питання співжиття людей і тварин. Перформанс у Києві є вже другим, а перший відбувся 7 серпня 2019 року на фестивалі класичної музики та мистецтва LvivMozArt.

По-друге, грандіозним шоу «Трям-експрес» за мотивами казок Сергія Козлова та п’єсою Діми Левицького, прем’єра якого відбудеться у Львові на LvivMozArt у вересні цього року. Як зазначають організатори, «Трям-експрес» буде цирковим акробатичним шоу (унікальне поєднання театру, цирку, ляльок, графіки та музики), яким творці хочуть показати публіці, що цирк може бути іншим, інноваційним, екологічним, без тварин. Цей проєкт Peli can live став міжнародним завдяки залученню митців із усього світу. Авторка ідеї та головна режисерка — українка-кримчанка Крістіна Люльченко, графічна дизайнерка та дизайнерка сайта — Шахноз Юсупалієва із Канади, дизайн перформансів та сценографія — Нурджан Чевик (Туреччина), а музику для шоу напише чудовий японський композитор Джун Міяке.

«Одного разу в місті (Київ)» нагадує нам, що природа — не щось окреме від нас і далеке. Ми справді її частина. Тож якщо наступного разу десь зустрінете такого зайчика — подякуйте йому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати