Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Любов за 45 гривень

29 липня, 00:00

30 років мешкала Олена Євгенівна у Мокрокалигірському інтернаті Катеринопільського району. Рідний брат, Іван Євгенович, за цей час відвідав її аж тричі. Нині ж уперто заповзявся забрати психічно хвору сестру додому, де на руках має ще й хвору дружину.

Соціальні працівники з`ясували причину спалаху родинних почуттів: сестра підпадає під статус "остарбайтера" і нещодавно дістала право на компенсацію в німецьких марках. Слова про це Іван Євгенович не сказав. Тому йому й не повірили. Залишили сестру в державній установі.

Але є й такі, котрі одразу про все кажуть відверто. Мовляв, пенсію, на відміну від зарплати, хоч і нерегулярно, та все ж виплачують. Не отримуючи ані копійки за власну працю, радий будеш і мізерній пенсії рідної матері чи бабусі. Принаймні, на хліб вистачить. (Потрібне пояснення: під час перебування в інтернаті людям нараховують лише 25% пенсії, решта перераховується до державної кишені. Вдома пенсіонери отримують все сповна). Ось і стали середньостатистичні 45 гривень мало не єдиною опорою в житті багатьох родин на Черкащині.

За півтора року інтернати області недоотримали майже 200 "планових" дідусів та бабусь. За цей час у рідні пенати повернулися з казених будинкі 28 стареньких.

- Що чекає їх удома - хтозна, - каже начальник обласної управи соціального захисту населення Валентина Артюх. - Крихти старечої пенсії навряд чи стануть гарантом безжурного життя в рідних оселях. А в нас, у 14 інтернатів області, є змога хоча б їх нагодувати. У підсобних господарствах утримуємо 1160 свиней, 100 корів, 500 птахів.

На сьогодні у розгляді в обласній управі соціального захисту- ще 10 справ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати