Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краяни чистять річки й джерела... А партія кудись веде!

24 квітня, 00:00

Місцеве населення Закарпаття стривожене активізацією гірських зсувів, а також відчуває тривогу за долю своїх земляків у югославській області Воєводина — угорців і русинів. Як новоспечений член НАТО, Угорщина пообіцяла «одноблочникам» надати право користуватися своїм повітряним простором і аеродромами. Мер Суботиці, угорець Йожеф Каса попередив угорський уряд, щоб той, виконуючи свої союзницькі зобов'язання, не приніс у жертву угорську громаду Воєводини.

У словацькому місті Пряшеві низка закарпатських культурних діячів побували на II Конгресі русинської мови. З його трибуни прочитали, як засвідчив закарпатський письменник Володимир Фединишинець, лист русинів Воєводини, де йшлося про те, що вони через певні обставини приїхати не можуть. Вони вдячні українському уряду за те, що не підтримав акцію НАТО.

Після зникнення КПРС вакуум у регіоні неухильно заповнюється СДПУ(о). Вдало використавши близьку закарпатцям соціал-демократичну ідею на парламентських виборах, В. Медведчук, обраний депутатом у Закарпатті за мажоритарним округом, минулого тижня заявив в Ужгороді про підтримку своєю партією кандидатури Кучми на президентських виборах. Певно, вважає голова СДПУ(о), що ті зміни, які відбулися в Україні за перші п'ять років президентства цього політика, і є соціал-демократичними...

Але не всі такої думки. Лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка поет Петро Скунць іронізує: «Кучма давно б здав Україну, але хитрий лис Кравчук устиг настільки утвердити Україну в світі, що панові Кучмі навіть довелося згадати рідну українську мову. Дається це йому, щоправда, важко».

У краї оголошено місячник із санітарного впорядкування та благоустрою. Це завдання вже виконанно в 215 населених пунктах, очищено 440 км річкових берегів. Обласна рада своїм розпорядженням надала право на промислову розробку свердловин мінеральної води цілій низці санаторіїв області. Але до першої річниці обласної ради, очолюваної Іваном Іванчом, опозиційна газета «РІО» констатувала 17 квітня, що ця владна структура виступає нині «в ролі лише «легалізатора» діяльності (а здебільшого — бездіяльності) облдержадміністрації, провідника в життя ідей керуючої в області СДПУ(о)».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати