Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корупція «переїхала» в регіони

Міжнародні закупівлі ліків для онкохворих торік дали 40% економії, стверджують експерти
13 грудня, 12:04
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На зекономлені гроші вдалося додатково закупити 31 препарат за програмою дитячої онкології. Такі дані Центру протидії корупції, який оцінив результати закупівель міжнародними організаціями та місцевими лікарнями і днями представив результати у звіті.

«Ми маємо 52% економії в дорослій онкології і 27% — у дитячій. У дитячій — менше, тому що дуже велика кількість препаратів є брендовими, унікальними, там немає конкуренції. Дітям намагаються замовляти брендові препарати, щоб уникати ризиків. Хоча деякі з них лікарі замовляють у кількостях, які не завжди потрібні і часто не використовуються, — зауважує Олександра УСТІНОВА, член правління Центру протидії корупції. — Там, де є конкуренція, препарати можна купити в три-чотири рази дешевше. Також ми побачили, що виробники готові йти на зменшення ціни, на укладання договорів напряму з міжнародними організаціями».

Олександра Устінова додає, що моніторинг медичних закладів показав, що корупційні схеми, які у 2013—2014 роках зустрічались на центральному рівні, перемістилися в регіони. «Закупівлі спрацьовують прозоро там, де головний лікар цього хоче: тоді можна добитися зниження ціни. Фахівці навели приклад, як торік Інститут раку та Інститут серця закупили одні й ті ж ліки за ціни, які відрізнялися в два рази, — продовжує Олександра. — Багато питань — по поставках. На сайті МОЗ є інформація, що закупівлі здійснено на 80%. Насправді більшість препаратів поставлені, а 20% — це зекономлені кошти, на які зараз відбуваються додаткові закупівлі».

За результатами моніторингу закупівель ліків для онкохворих міжнародними організаціями та через систему «Прозоро», виявилось, що в окремих випадках регіональні онкодиспансери та державні установи закуповують ліки до 400% дорожче за міжнародників.

«394% склала різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та Програми розвитку ООН за один і той самий препарат для лікування раку передміхурової залози, — коментує Олександра Устінова. — Йдеться про препарат «Бікалутамід» виробництва компанії «Віста». Це ті «відкати», які і далі осідають в кишенях дистриб’юторів, лікарів і голів тендерних комітетів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати